В последните 3-4 години се забелязва тенденция към намаляване на затлъстяването сред подрастващите. За сметка на това се увеличава процентът на децата с анорексия.

Това каза диетологът проф. Стефка Петрова на дискусията: "Здравословна среда: рискове и работещи модели".

Проф. Петрова изтъкна общите негативни тенденции на храненето на населението в България, наложени от десетилетия - високата консумация на мазнини, слънчогледово олио, безалкохолни напитки, общият вкус към солено и сладко.

22% от хората по света ще са със затлъстяване до 2045 г.

22% от хората по света ще са със затлъстяване до 2045 г.

Всеки осми, сега всеки единадесети, ще е с диабет тип 2

Освен това се пренебрегват плодовете и зеленчуците, както и рибата.

Въпреки това се отчита, според наблюденията на проф. Петрова, увеличаващ се интерес към здравословното хранене.

На въпрос на news.bg защо малките деца употребяват все повече вредни храни, проф. Петрова отбеляза, че при децата има много сериозен проблем, защото майките им нямат възможност да готвят, тъй като работят на едно или на две места. Пиците, хамбургерите, дюнерите и всички други вредни храни са обичайното меню на подрастващите, констатира тя.

Отхвърлиха „парадокса на затлъстяването”

Отхвърлиха „парадокса на затлъстяването”

Рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава при индекс от над 22-23

Петрова апелира към това да има надеждна информация по отношение на храненето, която децата да получават в училище. В България няма никакво обучение за принципите на здравословен начин на живот и на здравословното хранене, а в самите училища няма добри условия за хранене - ученическите столове не са ремонтирани, не се предлага вкусна храна и като цяло не са приятно място за хранене.

Затова децата предпочитат да отидат в съседната пицария или заведение за бързо хранене. В ученическите столове могат да се предлагат далеч по-здравословни храни като салати и смутита, но наемателите на училищните бюфети предлагат това, което могат да осигурят най-лесно.

Проф. Петрова призова хората, които мислят да прекарат лятната си ваканция на морските курорти да не прибягват до тежкото и обилно хранене, което могат да им предложат в там, а да наблегнат повече на леката и лесно смилаема храна.

Над 220 хиляди българчета страдат от затлъстяване

Над 220 хиляди българчета страдат от затлъстяване

Наднорменото тегло и диабета отключват и бъбречни болести

По данни на Световната здравна организация (СЗО) между 15-18 000 души годишно умират вследствие от мръсния въздух. България е на трето място в света по замърсен въздух.

Това каза д-р Александър Симидчиев, председател на Сдружението "Въздух за здраве", при участието си в дискусията: "Здравословна среда: рискове и работещи модели".

Отделно 700 души умират годишно от автомобилния травматизъм.

Д-р Симидчиев алармира, че се увеличава процентът на хората, които умират от белодробни, сърдечно-съдови заболявания, инсулти и онкологични заболявания. Факторите, от които зависи този проблем, са фактори, които ние като общество бихме могли да променим, призова той.

Според д-р Симидчиев мерките и решенията, които трябва да се вземат, за да се разреши този проблем, трябва да са в областта на институционалните, местни и индивидуални фактори.