Насилието над медици в България е темата на престижно международно медицинско издание. То е орган на Постоянния комитет на европейските лекари (CPME) - организацията, обединяваща лекарските сдружения в Европа, съобщиха от Българския лекарски съюз (БЛС).

"Българските лекари с призив към колегите си от Европа - Не на насилието над медици!", е темата на изданието.

Изданието на CPME се разпространява сред всички членове на организацията. Статията е придружена със снимка от събитие на на Националната кампанията на БЛС срещу насилието над лекари; #ПребориГнева, под надслов "Добрата дума лекува".

Условна присъда за псувни по лекари и ритници по полицаи

Условна присъда за псувни по лекари и ритници по полицаи

Определението не подлежи на обжалване

Независимо, че подобен проблем има и в други страни, в България има тенденция за увеличаване на нападенията над лекари, медицински сестри, фелдшери, пишат от изданието.

Публикуваните данни от 2011-та година потвърждават, че се увеличава насилието над медицински лица. "От БЛС смятаме, че агресията спрямо медицинските специалисти трябва да бъде пресечена по категоричен и безкомпромисен начин. Искаме да събудим обществото, да променим мисленето и отношението на хората към нашия отговорен труд, отдаден на благото на пациентите", пише председателят на БЛС д-р Маджаров.

Европейската организация на лекарите разтревожена от насилието над медици у нас

Европейската организация на лекарите разтревожена от насилието над медици у нас

Тя призова властите да предприемат спешни мерки по въпроса

В статията се напомня настояването до институциите в България, които са ангажирани да оказват дисциплиниращ ефект, да бъдат максимално строги и безкомпромисни и да има ефективни присъди за хората, които си позволяват насилие над медици.

На 15 май проф. д-р Франк Улрих Монтгомъри -председател на CPME и Анабел Сиибом - главен секретар на организацията изпратиха писмо до българските власти, в които призовават да предприемат спешни действия за подобряване на защитата на здравните специалисти в ежедневната им практика и заявиха подкрепата си към Българския лекарски съюз при застъпничеството за по-добрата защита на лекарите".

Кирил Ананиев сезира главния прокурор за нападенията над лекари

Кирил Ананиев сезира главния прокурор за нападенията над лекари

Той поиска да се осигури приоритетно разследване по тях