Спешно създаване на Национална информационна система за свободните легла и обособяване на COVID болници. За това призоваха в писмо три граждански организации. Те са Пациентски организации "Заедно с теб", Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата "Усмихни се", Алианс на трансплантираните и оперираните АТО "Бъдеще за всички".

Те настояват от базата данни на НЗОК за чекирани и отчекирани пациенти в реално време - всяка минута. Сегашната ви система за информиране два пъти дневно на Спешната помощ с мейли от самите болниците не работи, уверяват пациентските организации.

Пациентските организации предлагат да бъдат създадени COVID болници, където да бъдат командировани медици от други болници, за да се сформират екипи. Припомняме, д-р Мазнейков заяви и пред БНТ, че е готов да предостави своята болница за лечение на пациенти с коронавирус.

Проф. Борислав Георгиев: Не всеки който има антитела може да дари кръвна плазма

Проф. Борислав Георгиев: Не всеки който има антитела може да дари кръвна плазма

Всички инфекции действат сходно върху сърцето

По-късно днес се очаква извънредно заседание на Министерския съвет, на което да бъде решено и поликлиниките в София и в големите градове да бъдат разкрити Covid зони.

Там лекар, медицинска сестра и лаборант ще правят диагностика с преглед, тестове и рентген на бял дроб. Работещите в тези екипи също ще получават по 1000 лева допълнително.

"Лекарите плачат, министър Ангелов, и вие носите отговорност. Сигналите към Пациентски организации "Заедно с теб" вече не са от пациенти, а от лекари, спешни медици, директори на болници", пишат от организацията.