При българския здравноосигурителен модел има множество проблеми, които през годините не бяха разрешени, а напротив - се задълбочиха. Това посочват в своя позиция от Националната пациентска организация по повод думите на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, че е необходим истински контрол върху разходването на средствата на Здравната каса.

Според организацията в момента здравният модел не покрива нуждите на пациента, а лечението му протича на база генерирането на максимална печалба. По тази причина те заявяват своята подкрепа на идеята за създаването на нов здравноосигурителен модел, който да осигури по-добър достъп до здравеопазване.

НЗОК иска промени за улесняване на родителите на онкоболни деца

НЗОК иска промени за улесняване на родителите на онкоболни деца

Здравната каса е изпратила писмо до министъра по въпроса

Вече повече от пет години настояваме и ще продължим да настояваме за развитието на дигитализацията в здравната система, както и за възможностите всеки здравноосигурен гражданин да получава актуална информация за всички промени в здравния му профил, посочват от организацията.

Те настояват за въвеждането на съвременни модели за определяне на диагноза и лечение, както и индивидуално определяне на терапията за всеки пациент.

За да станат възможни тези промени, според тях трябва да се включат всички участници в политическата система, които да ги въведат поетапно, осигурявайки приемственост на планираните реформи.

Семерджиев: Новият здравен модел на Ананиев е по-лош и от предишния

Семерджиев: Новият здравен модел на Ананиев е по-лош и от предишния

Споменатите 50 млн. лева за заплати на медиците не са дадени допълнително