Ваксините създават изкуствен имунитет, който е еднакъв с този, който се създава след преболедуване от естествената инфекция. Това обясни пред БНР клиничният имунолог проф. Марияна Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб.

Тя подчерта, че все още не е ясно колко ще продължи имунният отговор след ваксиниране.

Според нея трябва индивидуално да се преценява дали хората, прекарали инфекция, трябва да се ваксинират.

Самата Мурджева не съветва да се поставя ваксина на преболедувалите преди третия месец след излекуването им.

Алергичните реакции - единствените по-тежки странични ефекти от ваксините

Алергичните реакции - единствените по-тежки странични ефекти от ваксините

Това мнение изрази инфекционистът д-р Трифон Вълков

По нейни думи страничните реакции могат да бъдат локални и системни. Към локалните се отнасят болката около мястото на инжекцията, дискомфорт, зачервяване, леко подуване, докато системните са свързани с умора, отпадналост, повишена температура.

Тя посочи, че най-сериозните усложнения, описани до момента, са свързани с появата на анафилактичен шок. По тази причина се препоръчва ваксинираният да остане 15-20 минути на мястото, където е направено ваксинирането, за да се реагира при нужда. Относно леталния край Мурджева заяви, че липсват ясни доказателства дали ваксинирането е допринесло за него, или той е причинен от някакво заболяване.

Няма данни за странични ефекти от ваксината у нас

Няма данни за странични ефекти от ваксината у нас

На 11 януари очакваме първите 2000 ваксини на Moderna

По нейни думи евентуална алергична реакция може да бъде предизвикана от добавките към ваксините на "Пфайзер" и на "Модерна.

Има пояснения при кои случаи не трябва да се прилага ваксината - при остър период на инфекция, при хора с тежки заболявания или с имунни дефицити, при някои онкоболни пациенти, обясни тя.

Експертът поясни, че няма завършени проучвания от независими източници за някои заболявания - не се съобщава дали са ваксинирани и проучени болни с автоимунни заболявания, бременни жени и други. Не били провеждани проучвания и за взаимодействие на ваксините с други лекарства, но се съобщавало, че т трябва да се прилагат внимателно при лица с антикоагулантна терапия.

По думи на проф. Мурджева ще има малка група ваксинирани, които е възможно да са заразени с коронавирус и да развият заболяването до две седмици след поставянето на ваксината. Причината за това обаче щяла да е, защото организмът им няма да има все още създаден имунен отговор.