Здравната каса още няма яснота кога ще стартира използването на пръстов идентификатор в системата. Макар вече да е пусната обществена поръчка за фирма, която да интегрира новата система, НЗОК не може да се ангажира със срокове преди процесът на поръчката да бъде финализиран и да станат ясни техническите и ценови параметри.

Припомняме, че за идентифициране на пациентите с пръстов отпечатък се заговори към края на миналата година, като идеята вече е задвижена.

НЗОК платила всичко за 2015-та без надлимитната дейност

НЗОК платила всичко за 2015-та без надлимитната дейност

По-малко направления ще имат лекарите и зъболекарите

Членът на Надзорния съвет на НЗОК Тома Томов обясни днес, че основата на това предложение е да се ограничат злоупотребите в сектора и да има ясен контрол над хоспитализации, извършени дейности, медикаменти.

Целта на идентификатора е той да бъде ползван в аптеките при закупуване на лекарства, влизане в болницата и дори преглед при личния лекар. На теория Томов обясни, че при първото отиване при джипито след снабдяване с новите четци, пациентът ще бъде регистриран с отпечатъка на пръста си, който ще генерира персонален уникален номер. Процесът не може да бъде обърнат - чрез номера да се стигне до нечий отпечатък.

Снимки на пръстови отпечатъци няма да се съхраняват никъде, биометричният метод на идентификация ограничава злоупотребите, увери Томов.