Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) очаква тази година да се справи по-добре финансово, отколкото през изминалата  2015 година.

На пресконференция от Надзорния съвет на НЗОК отчетоха свършеното през последните 12 месеца и очертаха приоритетите си за идните. Председателят на НС на Касата Кирил Ананиев подчерта, че здравната каса е влезнала със затруднение в 2015 г. поради намален бюджет и липса на ефективни правила за контрол. За сметка на това обаче имаше преизпълнение на приходите с 50 милиона лева, доволен е заместник-министърът на финансите.

Касата завършила годината без просрочени дългове към изпълнители на медицинска помощ. Извършени са всички плащания за онколекарства. Остава обаче финансовия въпрос за разчистване на сметките с чуждестранни здравни каси - дължим на такива още 122 милиона лева, за които ще бъде договорено разсрочено разплащане, така че българските граждани, лекуващи се зад граница, да не срещат проблеми.

Надлимитната дейност за 2015 г. не е платена, тъй като нормативната уредба не позволява това, подчерта за пореден път Ананиев. По време на пресконференцията стана ясно и че до подписване на новите национални рамкови договори с лекарския и зъболекарския съюз в началото на април направленията за лечение ще бъдат с 2% по-малко.

Ако се регистрира недостиг по региони обаче, Надзорният съвет веднага ще се отзове и ще разпише отпускане на допълнителни такива.

3,129 милиарда лева е разплатила Касата за изминалата година, като сумата надвишава предвидените пари в бюджета. Допълнителните пари са взети от резерва на НЗОК, преизпълнените приходи и вътрешни икономии. Така 7 милиона лева повече са отишли за първична помощ, 54 милиона за медицински изделия за домашно лечение и 241 милиона за болнична помощ.

359 лечебни заведения са работили по договор с НЗОК, а клиничните пътеки, за които имало договори, са отбелязали ръст, достигайки до 19 063. 1 575 284 души са се лекували с медикаменти по линия на Касата.

За същия период най-честите отчетени нарушения са били дублиране на хоспитализации, отчитане на неизвършени дейности, неизпълнение пълния обем на дейности и неверни данни в справките.

За новата 2016 г. надзорът на НЗОК е категоричен - ще има повече контрол, строги механизми и по-ефективни разходи. Ананиев подчерта, че новият бюджет е стабилен и реалистичен, като с него Касата ще осъществи нормално дейността си.

Той е уверен, че Българският лекарски съюз и колегите им от зъболекарския такъв ще подпишат нов Национален рамков договор на 1 април.

По думите на заместник-министъра на финансите ще има строг контрол и върху преминаването на пациенти от лечение по пътеки от допълнителния към основния здравен пакет. Ще има ясни показатели за влошаване на състоянието, както и методически указания, разясни той.

Запитан за така наречения ценови коридор за медикаментите в позитивния лекарствен списък, надзорът на НЗОК уточни, че това ще е социална мярка с цел намаляване плащането на пациентите за здраве от собствения им джоб. Ако някои медикаменти не влезнат обаче в коридора, лекарите ще трябва да променят терапиите, назначени на пациентите им.