Всички, които работят по поддръжка, се обучават от доставчика на апаратура. Това увери зам.-министър Бойко Пенков по случая с поредната проверка на центъра за хемодиализа във Видин. Няма риск за здравето на пациентите, успокои той.

"Не можем да сменим водата на Видин, затова са сменени филтрите, съвсем нови са, за да могат да направят съвсем мека", допълни Пенков.

Откриха нарушения в хемодиализата във Видин

Откриха нарушения в хемодиализата във Видин

Никой в отделение не е завършил курс за работа с диализна апаратура

Два апарата от центъра за хемодиализа са в тежко състояние. Единият е изведен от експлоатация. "Ако някой е виновен, ще си понесе наказанията", каза още той.

По думите му обществената поръчка на болницата за седем нови апарата е приключила. Предстои победителят да бъде избран и лечебното заведение да сключи договор с него. "Проблемът на Видин е по-твърдата вода.

Бойко Пенков заключи, че "компромиси с безопасност на болните хора не се правят.".

Пациенти: Центърът по хемодиализа във Видин не отговаря на стандартите

Пациенти: Центърът по хемодиализа във Видин не отговаря на стандартите

От януари са починали 7 пациенти, през 2017 г. - 21

Зам.-министърът коментира пред журналисти и мерките на ведомството за увеличаване на приема за акушерки. В новия КТД са заложени по-високи минимални прагове за заплащане на акушерки и медицински сестри, подчерта Пенков. Зам.-министърът беше сред официалните гости в Университетска АГ болница "Майчин дом" на празника на акушеро-гинеколозите.

Увеличението на минималните прагове обаче няма да стане факт във всяка болница. Пенков отбеляза, че при невъзможност на болниците да спазят праговете, задължението ще бъде дерогирано (частично ще отпаднат някои от изискванията - б.р.).

Затвориха самостоятелния хемодиализен център "Екзарх Антим" във Видин

Затвориха самостоятелния хемодиализен център "Екзарх Антим" във Видин

Пациентите са прехвърлени към МБАЛ "Св. Петка"

Проблемът с кадрите не е само в България, а е и в цяла Европа, обясни Пенков. По думите му при 300 000 лекари в Германия, тази година ще се пенсионират около 40 000. В други държави членки това ще бъде натиск за изтегляне на кадри, които да покрият нуждите на германското здравеопазване. Там програмите за млади лекари до 40-годишна възраст предвиждат като мярка за привличането им езикови обучения.

За да изчистим проблема с финансирането на специализантите, то ще става от държавата, за да се задържат повече хора в страната. Друга мярка е при завършване на специализация младите лекари да могат да останат в болницата и да получат възможност за кариерно развитие, подчерта зам.-министърът.