През следващата година се очаква се недостиг на средства в Националната здравноосигурителна каса заради финансовата рецесия. Това заяви пред bTV експертът по икономика за здравеопазването Аркади Шарков.

Той обясни, че в Касата има по-малко постъпления заради безработицата, причинена от кризата с коронавируса. Очаквало се и увеличение на заболеваемостта.

По думи на Шарков по време на рецесия се покачват онкологичните и сърдечносъдовите заболявания. По тази причина системата има нужда от допълнителни дотации освен нашите осигуровки, поясни експертът.

1 300 000 лв. платила НЗОК на болниците за коронавируса

1 300 000 лв. платила НЗОК на болниците за коронавируса

Касата не е източвана заради епидемията, увера шефът й Петко Салчев

Според него издаването на направления от личните лекари за PCR тестове и рекалкулирането на част от клиничните пътеки допълнително ще утежнят финансовата ситуация в системата.

Той изрази мнение, че трябва да се насочат допълнителни средства в превенцията и предложи те да бъдат взети от акцизите. По думи на Шарков, ако за догодина се заделят едва 10% от постъпленията от акцизи, това ще означава, че около 550 млн. лв. ще могат да се влеят в здравната система. Той посочи, че в момента по закон 1% от акциза за алкохол и цигари трябва да отива за здравеопазване.

Експертът обаче изрази съмнение дали средствата се усвояват правилно. За миналата година те са били около 54 млн. лв.

Шарков изтъкна, че пари се отпускат срещу реформи и е необходима оптимизация на броя болници. По негови думи в България има 380 здравни заведения, като не малка част от тях са в лошо финансово състояние, предлагат лоша услуга и липсва човешки ресурс.

НЗОК ще издържи на коронавируса, увери шефът на Касата

НЗОК ще издържи на коронавируса, увери шефът на Касата

Нямало нужда от специална клинична пътека