Неблагоприятният сценарий, който математикът Николай Витанов направи през юли месец, си се развива. Въпросът според него е колко от болните са регистрирани. "Проблемът е дали наистина болният ще си седи вкъщи, дори и да го кара леко като ваксиниран. Хората не се регистрират и не ги знаете какво правят", заяви Витанов в студиото на Нова телевизия.

Проблемът личи в ниския брой регистрирани случаи, но високия брой тежки и смъртни случаи.

Николай Витанов: Болниците да се подготвят за септември сериозно

Николай Витанов: Болниците да се подготвят за септември сериозно

С този вариант на вируса може да се очакват пикови стойности, които да тръгнат рязко нагоре

Като пример той даде София град, който в момента започва да излиза от червената зона, и Пловдив - и в двете области все още не са с дифузно разпространение. Тепърва в двете области, както и в Северозападна България ще се развива разпространението на инфекцията. В момента репродуктивното число е 1.31, което означава, че 10 болни заразяват 13-14.

Областите със слабо дифузно разпространение в момента са Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Смолян, Разград, Хасково, Търговище и Ямбол.

Следващата седмица броят на установените случаи може да стигне 2200 - 2300 на дневна база, а до края на септември ще сме с висок брой смъртни случаи, е прогнозата на Витанов.

Има реална възможност за втори пик веднага след някакво плато. Въпросът е колко висок ще е този втори пик, посочи Витанов и подчерта, че неговата логика е, че с мерки може да се спре или поне да се намали вълната.

2053 нови случая на коронавирус, излекуваните са 670

2053 нови случая на коронавирус, излекуваните са 670

Жертвите за последното денонощие са 56