От началото на годината са открити нови 146 ХИВ-серопозитивни, като общият брой на носителите става 4 194 в България.

Това посочиха от Националната АНТИСПИН кампания, която на 14 август навлиза в последния четвърти етап за тази година.

Общо 155 520 лица са се изследвали безплатно и анонимно през първите шест месеца на 2023 г. От новооткритите ХИВ-серопозитивни лица 82% са български граждани, а 18% са чужденци.

Най-засегната с 37% от общия брой носители е възрастовата група 30-39 г. Следва възрастовата група 20-29 г. - с 25% и възрастовата група 40-49 г. - с 19%.

Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от инфектираните жени, съответно 122 мъже и 24 жени.

89.7% от тях са се инфектирали по сексуален път - 38,4% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт, 43,5% мъже и 13,7% жени при хетеросексуален контакт. Делът на инфектираните при инжекционна употреба на наркотици е 10,3%.

Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно изследване и лечение с антиретровирусни лекарства на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Към 30 юни общо 2 263 лица с ХИВ се проследяват в специализирани звена за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН към инфекциозните болници/клиники в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, като 2 228 (98,5%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

Само 16% от българите са изследвани за ХИВ

Само 16% от българите са изследвани за ХИВ

Безплатни изследвания ще се проведат в София в четвъртък

България е страна с ниско разпространение на ХИВ в общата популация. Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 000 души население у нас е 3.4, a средният показател за страните от ЕС е 3.7 през 2021 г.

Националната АНТИСПИН кампания се провежда ежегодно в четири етапа. Първият стартира на 1 декември, Световния ден за борба срещу СПИН. Вторият етап е по повод 14-ти февруари, а през третата неделя на месец май (Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН), се провежда третият. Целта на кампанията е повишаване на информираността на младите хора и хората в риск относно начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално разпространявани инфекции.

В рамките на инициативата през месец август ще бъдат предоставени допълнителни възможности за изследване. С различни дейности ще се включат 28-те регионални здравни инспекции и доброволците на Българския младежки Червен кръст.

В страната функционират 12 Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) към регионалните здравни инспекции. В тези кабинети се извършват предтестови и следтестови консултации и изследвания от подготвени медицински специалисти.

Списък на кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС):

  • РЗИ Благоевград - гр. Благоевград, ул. "Братя Миладинови" №2
  • РЗИ Бургас - гр. Бургас, ул. "Александровска" № 120; ет.1
  • РЗИ Варна - гр. Варна, ул. "Брегалница", №3, ет.5, ст.501
  • РЗИ Велико Търново - гр. Велико Търново, ул. "Никола Габровски" №23 стая 504
  • РЗИ Враца - гр. Враца, ул. "Черни Дрин" № 2
  • РЗИ Добрич - гр. Добрич, ул. "Кирил и Методий" № 57
  • РЗИ Плевен - гр. Плевен, ул. "Княз Александър Батенберг І" №7
  • РЗИ Пловдив - гр. Пловдив, ул. "Перущица" №1 Южно крило, ет. І.
  • РЗИ Русе - гр. Русе, бул. "Придунавски" № 68
  • РЗИ Стара Загора - гр. Стара Загора, ул. "Стефан Караджа" № 10, ет. І, стая 116
  • Столична РЗИ - гр. София, ул. "Враня" 20, ет. 5, ст. 520
  • РЗИ Хасково - гр. Хасково, пл. "Общински" № 2