Новият вид хепатит, който засяга сериозно деца, не е наблюдаван у нас до този момент.

Това успокои в студиото на Нова телевизия директорът на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" Благомир Здравков. Здравните власти следят внимателно научните публикации и информационния обмен в сферата. Има и нужният капацитет болестта да бъде засечена, ако е вече в България.

Първите научни съобщения за такива случаи на хепатит са от април тази година от различни страни от Западна Европа и САЩ. Към момента има регистрирани случаи в 14 държави, сред които и Румъния, съобщи Благомир Здравков.

Мистериозният щам на хепатит при децата достигна до Азия и Канада

Мистериозният щам на хепатит при децата достигна до Азия и Канада

В света вече са потвърдени 190 случая на заболяването

По думите му тревожното е, че има малка част от случаите, при които заболяването прогресира остро. Затова е важно да бъде създадена организация при евентуална необходимост от такива спешни чернодробни трансплантации.

"Организацията в момента на нашето здравеопазване не позволява спешни чернодробни трансплантации при деца. В момента такива се извършват след оторизация и финансиране от НЗОК и то при предварителна договореност с външна болница в чужбина. Това се случва само в планов порядък", посочи Здравков.

По тази причина още миналата седмица е изпратен доклад до министъра на здравеопазването, в който този проблем е изложен.

"Трябва да успокоим хората, че място за паника няма. За щастие, честота на тежките хепатити е доста ниска", коментира той.

И доцент Атанас Мангъров коментира, че засега няма място за паника, макар че при тези около 180 случая при деца до 16 години не се установяват някои от досега известните причинители на хепатит. Това са случаи на хепатит, причинен от неизвестен вирус, който е силно неавтоимунен. При наблюдаваните деца около 10 на 100 са стигнали до чернодробна трансплантация, което означава, че са развили остра чернодробна недостатъчност.

По думите му трябва да се спазват елементарните мерки за лична хигиена.

Благомир Здравков препоръча на родителите да наблюдават при децата уморяемост, липса на апетит, температура, гадене и повръщане, жълтеникава оцветка на кожата и очите, потъмняване на урината и изсветляване на изпражненията. Това по принцип са симптомите на хепатита. Какъв точно е обаче този хепатит, следва да се уточни в лечебно заведение.

Рядък хепатит засяга деца в Европа и САЩ

Рядък хепатит засяга деца в Европа и САЩ

Предполагат, че причината е аденовирус