Стабилизирането на разградската многопрофилна болница "Св. Иван Рилски" е основна цел на новото ръководство. Това заяви на пресконференция народният представител от 18 МИР-Разград Десислава Атанасова.

По думите й, основният проблем в момента е, че през последните две години са напуснали уважавани специалисти, а с тях си тръгват и пациентите.

След проведеното вчера общо събрание на акционерите, ситуацията в лечебното заведение коментираха и двама от новоизбраните членове на Съвета на директорите - д-р Гечо Жеков и д-р Иван Петров.

Д-р Жеков заяви, че ще се проведат индивидуални разговори с всички напуснали и уволнени за последните две години, както и с всеки, който е депозирал своята оставка в знак на съпричастност със смененото ръководство. Той увери, че негова основна цел е да се прекрати ескалацията на напрежението в болницата.

Д-р Петров допълни, че няма да има реваншизъм и в момента се правят опити за сплашване на медицинския персонал безпричинно.

Масови оставки на лекари от болница в Разград

Масови оставки на лекари от болница в Разград

Не искат смяна на ръководството на болницата

Той посочи, че според проведен одит, през последните 2 години потокът от пациенти е намалял средно с около 4000 души, а приходите на болницата са спаднали от 12 млн. лв на 9 млн. лв в рамките на две години.

"Има цели отделения с по един-двама лекари и медицински сестри, които работят без почивки, за да бъдат обслужвани пациентите поне на някакво базово ниво" - изрази своето огорчение той.

Двамата лекари бяха категорични, че не могат да дават прогнози и обещания, преди да встъпят в длъжност и да се запознаят с реалното положение на болницата.

Десислава Атанасова коментира и породеното безпокойство във връзка със закриването на училища в областта. Тя изрази позицията на министъра на образованието Красимир Вълчев и председателя на образователната комисия в парламента Милена Дамянова, с които е провела лични разговори - училищата в село Тодорово и в Лознишкото село Трапище няма да бъдат закрити. Казусът с тях ще бъде решен преди старта на новата учебна година през септември.