Няма риск и опасност да бъде злоупотребено с органи за трансплантации, променени са правилата и такова нещо повече няма да се случва.

В това увери служебният здравен министър Стойчо Кацаров във връзка с Деня на донорството пред НДК, където бяха засадени рози в подкрепа и признателност на донорите, чиито органи са спасили човешки живот.

По думите му по-важното е да се направи така, че да има много повече трансплантации, отколкото сега. Променени са правилата, така че никога повече в страната ни да не бъдат извършвани криминални трансплантации, увери Кацаров.

1010 българи чакат за трансплантация на орган

1010 българи чакат за трансплантация на орган

Един донор може да спаси 8 човешки живота

Вече не е възможно властта да използва позициите си да прережда хора в листите на чакащи за трансплантации. Това са неща, които повече няма да се случват в страната, категоричен бе министърът.

Той увери, че е направен анализ за ниския брой трансплантации в страната. За последните 10 години средно между 10-20 трупни донора годишно се използват и се извършват трансплантации. Проблемът не изисква промяна в закона, а проблемът за ниския брой трансплантации не е в нежеланието на хората да се съгласят органите на близките им да бъдат използвани. Големите проблеми са в организацията на самата дейност в лечебните заведения, които имат издадено разрешение, свързано с донорството на органи. Предприети са мерки и ако си свършим добре работата, в следващите години броят на трансплантациите може да се удвои и да се утрои, изтъкна Кацаров.

Все още не е подписан договор с чужд трансплантационен център, но се работи в тази посока. Български граждани и сега могат да бъдат трансплантирани в чужбина.

До 5 дни затваряне на вратата за пререждане за трансплантация поиска Кацаров

До 5 дни затваряне на вратата за пререждане за трансплантация поиска Кацаров

Медицински надзор да предложи промени в наредбите

Припомняме, служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров в началото на месец юни освободи цялото ръководство на правителствена болница "Лозенец" заради установени случаи на трансплантации, които са правени на рецепиенти, които не са роднини, а са били с фалшиви самоличности. Случаите са от 2019 г. и 2020 г.

Между 2019-2021 г. са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек, всички те са млади хора от Украйна и Молдова - племенници, като се знаят и имената, но всички рецепиенти са чичовци и лели.

Стойчо Кацаров: Болница „Лозенец” е замесена в криминална схема

Стойчо Кацаров: Болница „Лозенец” е замесена в криминална схема

Наричат тази проверка "проверка на откраднатите надежди"