Няма да затварят болниците в Ловеч и Враца, те "са приоритетни, те са областни болници и задължително трябва да продължат да съществуват - дали точно в този вид на този етап не мога да отговоря, но основните структуроопределящи клиники и отделения ще продължат да съществуват, защото са единствени на територията на съответната област", обясни пред БНР  зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Тя коментира, че се опитват да направят работещи оздравителните планове, изготвени за двете лечебни заведения. Постигнат е оптимален баланс с кредиторите. Ще се потърси отговорност, като вече са предприети действия за лицата, отговорни за финансовото състояние на двете болници.

Сегашното състояние се дължи на неглижиране на просрочени задължения и на договори, сключени преди няколко години за съвместна дейност в ущърб на държавните болници, добави Начева.

Има начин да се помогне на болницата във Враца, уверява Кирил Ананиев

Има начин да се помогне на болницата във Враца, уверява Кирил Ананиев

Пускат поръчка за ангиограф

Зам.-министърът счита, че трябва да се върне доверието на лекарите в системата и когато им бъде обяснено къде са проблемите и как ще се решат, лекарите ще се успокоят.

Държавата е инвестирала в апаратура в двете болници и Начева е оптимист за намирането на лекари. Според нея, "няма как държавата като принципал да инвестира в лечебни заведения, които смята да закрива и които смята за неперспективни."

Въпреки значимият ръст в здравеопазването, на ниво лечебни заведения е много важно какви правила определят техните ръководители за разпределяне на средства от извършена и отчетена дейност по линия на НЗОК, допълни Начева.

Медици от Ловешката болница протестират заедно с гражданите

Медици от Ловешката болница протестират заедно с гражданите

Лекари, санитари и служители очакват яснота за бъдещето на болницата

"Много трудно е да се постигне баланс между първична и специализирана извънболнична помощ, в рамките на болничната помощ, при толкова много договорни партньори на Касата - над 16 хиляди и над 340 лечебни заведения за болнична помощ, с които Касата има договор", коментира Начева.

Тя допълни, че "когато специалистите на областно ниво са видели данните, каквито са отчетени от миналата година, а ние сме взели реално отчетена статистическа информация, на някои места може да има неточности, но на други места това е истинската, реална картина на нещата, каквито сме ги констатирали. Ако в дадена област дадено легло се откаже недостатъчно, първо има заделен резерв за легла за спешна медицинска помощ."

"С изключение на интензивните легла се допуска промяна, приемане на пациенти на друг вид легла, ако реални медицински потребности наложат тази необходимост. Националната здравна карта не би следвало да се свежда само до брой легла. Тя е "снимка" както на настоящите, така и на бъдещите намерения за инвестиции", обясни зам.-министър Начева.

Медици протестират със самолетни билети "Тръгвам си"

Медици протестират със самолетни билети "Тръгвам си"

Те настояха стартовата заплата да е колкото три минимални работни заплати