Кризата с коронавируса отключи скритите патологии у хората. Начинът, по който реагираме и интерпретираме кризата показва, че у хората се развива параноя и биполярно разстройство. Това заяви в сутрешния блок на БиТиВи психологът Росен Йорданов.

Ние отключваме тези малки дефекти на нашето развитие, които успяваме да прикриваме в иначе нормалното ни ежедневие, но във времена на криза ги показваме, обясни Йорданов. Асоциалната проява кара хората да вземат нещата в свой ръце и не желаят някои да им казва какво да правят, поясни той за недоволството от това да носят маска на открито.

Според него у хората има умора от недоволството на неравенства и политики, провеждани от правителството. Там, където се спазват правилата, това ще им донесе успех, акцентира Йорданов и допълни, че недоверието, което съществува в страната, много пречи и плаши, че пак ще трябва да се спасяваме поединично.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%

Той обясни, че когато са, уплашени хората се събират в по-големи групи. Типично е да се прави на ниво семейство, но на ниво общност не ни се получава добре нещата, отчете психологът.

При нас освен всички особености и характерни неща, като национален дух, системно биват подкопавани от властите и държавните институции и се създава недоверие помежду ни. Егоистичните мотиви на някои хора замъгляват хоризонта и те не си дават сметка какво правят и ерозират допълнително доверието, изтъкна Росен Йорданов. Като пример той даде доц. Мангъров, който изживява своя период на слава.

В ситуации на криза обществата се консолидират, за да може да се справят, а при нас се насажда мнението, че всеки трябва да се спасява сам. Няма усещане за консолидиране и мобилизация, с която да се справим с кризата, категоричен бе Росен Йорданов.

1803 нови случая на коронавирус при 7259 теста

1803 нови случая на коронавирус при 7259 теста

Битката с болестта изгубиха 25 души...