Военно-апелативната прокуратура (ВоАП) също отказа да образува досъдебно производство по повод одитния доклад на Министерството на отбраната във Военномедицинската академия (ВМА).

В становището на Военно-апелативната прокуратура се посочва, че се потвърждава постановлението на прокурор от Военно-окръжната прокуратура (ВОП) в София от 7 юни 2017 година, с което беше отказано да се образува досъдебно производство по повод одитен доклад на Министерство на отбраната за оценка на законосъобразността и ефективността на извършените дейности по управление и контрол на бюджетните и други средства за периода от 1 януари 2014 до 31 януари 2017 година на Военномедицинската академия.

Според Военно-апелативната прокуратура няма достатъчно данни за извършено престъпление от длъжностни лица от ВМА.

Военно-апелативна прокуратурата подхваща одита на ВМА

Военно-апелативна прокуратурата подхваща одита на ВМА

В одитния доклад не пише, че поръчките с възложител ВМА, са печелени от близки фирми

В хода на извършения контрол ВоАП е предприела допълнителна лична проверка, защото е било установено, че първоначалната проверка е непълна, а наблюдаващият прокурор не е осъществил необходимия контрол над работата на военния следовател. В хода на предприетата допълнителна проверка ВоАП е изискала нови относими документи и е разпитала различни по длъжност лица.
На база на анализа на всички събрани ВоАП смята, че няма данни за извършено престъпление от общ характер от длъжностни лица от ВМА.

Постановлението е изпратено на Министерство на отбраната и на ВМА.

ВоАП е сигнализирала административния ръководител на ВОП - София за извършването на цялостна проверка на работата на наблюдаващия прокурор Адалберт Кръстев за преценка на основания за ангажиране на дисциплинарната му отговорност с оглед констатираното формално извършване на началната проверка по случая.

Политика водевил и поредна оставка на здравен министър

Политика водевил и поредна оставка на здравен министър

Медици коментират сагата с проф. Николай Петров

Припомняме, на 30 октомври здравният министър Николай Петров подаде оставка заради медийно разследване, показващо съмнителни връзки при възлагане на обществените поръчки в периода докато Петров е бил на ръководна позиция във ВМА.

Припомняме и че на 29 март 2017 г. във Военно-окръжна прокуратура - София постъпи одитен доклад за извънпланова инспекция. Тя е за оценка на законосъобразността и ефективността на извършените дейности по управление и контрол на бюджетните и други средства за периода 01.01.2014г. - 31.01.2017 г. във ВМА. Одитният доклад беше изготвен от Дирекция "Вътрешен одит" при Министерство на отбраната.

В доклада има констатации както за нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП), така и за реализиране на значителни икономии през одитирания период от страна на ръководството на ВМА.

До две седмици ГЕРБ решават дали сменят здравния министър

До две седмици ГЕРБ решават дали сменят здравния министър

За Цветанов законът е спазен, а Горанов вярва на проф. Николай Петров