От Военноапелативна прокуратура ще проверят постановлението на Военноокръжна прокуратура - София (ВОП -София) за отказ да се образува досъдебно производство по доклад от вътрешен одит на Военномедицинска академия (ВМА). Това съобщиха от прокуратурата.

Припомняме, вчера здравният министър Петров подаде оставка, след като разследване на БиТиВи показа съмнителни връзки при възлагане на обществените поръчки.

Здравният министър подаде оставка

Здравният министър подаде оставка

Борисов я прие

Такива съмнения има формулирани и в одита, който обаче завършва с мнение да не се образува производство и е приет от МЗ, вече когато министър беше Николай Петров. Одитът е поискан от служебния военен министър Стефан Янев и е възложен на Сметната палата.

От Военноапелативна прокуратура припомнят, че на 29 март 2017 г. във Военно-окръжна прокуратура - София е постъпил одитен доклад за извънпланова инспекция. Тя е за оценка на законосъобразността и ефективността на извършените дейности по управление и контрол на бюджетните и други средства за периода 01.01.2014г. - 31.01.2017 г. във ВМА, изготвен от Дирекция "Вътрешен одит" при Министерство на отбраната.

Политика водевил и поредна оставка на здравен министър

Политика водевил и поредна оставка на здравен министър

Медици коментират сагата с проф. Николай Петров

В доклада има констатации както за нарушения на Закона за обществените поръчки / ЗОП/, така и за реализиране на значителни икономии през одитирания период от страна на ръководството на ВМА.

В одитния доклад липсват констатации, че поръчките с възложител ВМА са печелени от фирми, ръководени от свързани лица.

Мирослав Ненков похвали работата на ВМА въпреки "токсичната система"

Мирослав Ненков похвали работата на ВМА въпреки "токсичната система"

Катедра "Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия" към ВМА навърши 50 години

Според информация на военноапелативна прокуратура, чрез програмата за случайно разпределение на делата, за наблюдаващ прокурор е определен майор Адалберт Живков Кръстев. Той е военен прокурор при ВОП-София. Възложена е проверка, която е направена от военен следовател.

Военният следовател е приключил проверката с мнение да бъде отказано образуването на досъдебно производство, поради това, че няма данни за осъществен състав на престъпление от общ характер.

На 07 юни 2017г. военният прокурор майор Живков е отказал да образува наказателно производство, поради липса на данни за извършено престъпление от общ характер.

На 08 юни 2017г. постановлението е изпратено на Министъра на отбраната и на Началника на ВМА. Постановлението не е обжалвано по съответния ред.

Причината да бъде поискана преписката от Военно-апелативна прокуратура за служебна проверка над законосъобразността на постановения от ВОП - София, са появилите се в медиите коментари за съдържанието на одитния доклад.