Ние сме за контрол на дейността, но това може да стане с чип, с електронен идентификатор. Това заяви шефът на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев, цитиран от БНР. Той подчерта, че няма нужда от пръстова идентификация.

Ръководството на БЛС апелира членовете на съсловната организация да не подписват анекс към Националния рамков договор (НРД) за евентуалното въвеждане и прилагане в практиката на пръстовия идентификатор и в амбулаториите, не само в болниците.

15 млн. лв. по-малко декларирани разходи на болниците за 15 дни

15 млн. лв. по-малко декларирани разходи на болниците за 15 дни

Благодарение на пръстовия идентификатор

Припомняме, че в болниците официално той бе въведен на 1 ноември, а впоследствие спрян от Върховния административен съд. Здравното министерство обеща, че ще обжалва решението на съда.

По-рано днес здравният министър в оставка Петър Москов обяви, че за първите 15 дни на ноември болниците са намалили декларираните разходи с 15 млн. лева. Това е станало благодарение на пръстовия идентификатор.

Венцислав Грозев смята, че ако пръстовият идентификатор се въведе и в доболничната помощ, ще бъде дискомфортно за лекарите. Това щяло да бъде неприятно и за самите пациенти. Грозев подчерта, че съсловната организация е била против пръстовия идентификатор още миналата година. Той изтъкна, че вероятно ще трябва да бъде отделена сума от 8 до 10 млн. лева. Грозев обясни, че става дума за личните лекари, за специалистите в медицинските центрове и ДКЦ, както и за аптеките.

Шефът на БЛС призна, че официално решение на НЗОК няма. Няма и документ, но имало подобни предложения. Грозев посочи, че и в доболничната помощ може да има единични нарушения, но подобно поведение не се толерира.