Пръстовият идентификаторът е намалил декларираните разходи на болниците с 15 млн. лв. за първите 15 дни на ноември. Това каза министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов пред журналисти във ВМА, където присъства на церемония по случай 125-годишнината на болницата. 

"След първите 15 дни дойде оставката на правителството, дойде заявката на БСП, че ще маха идентификатора и дойде решението на съда. Тоест какво се случва до края на месеца ще видим", коментира Москов.

Той припомни целите, с които бе въведен пръстовият идентификатор, а именно като ключ за въвеждането на електронно здравеопазване. По думите на Петър Москов така първо пациентът ще бъде овластен, второ ще има ясни механизми, по които фалшивите хоспитализации в болниците да спрат или да бъдат намалени и трето ще има възможност всяко едно следващо нещо в електронното здравеопазване след идентификатора - електронна рецепта, електронно направление, да бъде реализирано.

ВАС отмени пръстовия идентификатор в болниците

ВАС отмени пръстовия идентификатор в болниците

Решението е на тричленен състав...

"Ако това е претърпяло крах, значи е претърпяла крах идеята за контрола на пациентите над това, което се случва в здравеопазването, финансова дисциплина в болниците и възможността за електронно здравеопазване", коментира Москов.

По думите му първите 15 дни на ноември са били много показателни за системата. "За първите 15 дни декларираните разходи на болниците са с 15 млн. лв. по-малко от първите 15 дни на октомври. Това е достатъчно ясен индикатор", подчерта Петър Москов.

Обжалват решението на ВАС за отмяна на пръстовия идентификатор

Обжалват решението на ВАС за отмяна на пръстовия идентификатор

От НЗОК отдавна трябвало да въведат идентификационен номер за всеки

На въпрос дали вижда политическа атака в решението на съда за образуваното досъдебно производство за ваксините, той заяви, че не би си позволил да коментира решението съда.

"Причината за досъдебното производство срещу мен и заместника ми д-р Персенски (бел. ред. Адам Персенски) е свързана единствено и само с финансовите параметри на това дарение и аз отново не разбирам и ще съдействам на тези органи", коментира още Москов.