Закон за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите приеха депутатите от здравна комисия на първо четене. Той регламентира дейността на медицинските специалисти.

Част от медицинските специалисти, като лекарските асистенти и фелдшерите, не попадат в обхвата на закона като отделна професия. Упражняване на медицинска професия предполага членство в професионална организация. Липсата на съсловна организация за част от специалистите води до невъзможност да се осъществява самоконтрол в рамките на професията по отношение на професионалната етика и на добрата медицинска практика по здравни грижи.

И фелдшерите плашат с протести

И фелдшерите плашат с протести

Настояват за създаване на тяхна съсловна организация и дават срок на властта до 19 февруари

В действащата нормативна уредба няма правна възможност за налагане на дисциплинарни санкции за нарушение на професионалните, етичните или други правила, въз основа на които трябва да работят лекарските асистенти. Това води до понижаване качеството на осъществяваната дейност. Няма и регистър на лекарските асистенти. Спрямо лицата, които не членуват в съсловна организация много трудно може да се търси отговорност или да бъдат обект на здравен контрол. Оказва се, че лекарските асистенти са 60% от работещите в спешните центрове и на практика са гръбнакът на спешната помощ в България.

Според Костадин Ангелов законопроектът по никакъв начин не ангажира изпълнителната власт и НЗОК. Министерството на здравеопазването (МЗ) подкрепя всяка инициатива, която ще доведе до по-добро здравеопазване, а саморегулацията е част от това.

Помощник-фармацевти работят в ъгъла, притиснати от наредби

Помощник-фармацевти работят в ъгъла, притиснати от наредби

Противоречивият закон е и една от причините в селата да липсват аптеки