Няма случай на остър хепатит при дете у нас. Това каза на брифинг директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Финалното заключение е, че резултатите не отговарят на острия хепатит, за който съобщиха здравните власти на редица страни и предизвика напрежение сред здравните власти.

"Заключението е, че не отговаря на острия хепатит. Действително беше съмнителен случай, защото изискванията, които имаме към лабораториите, са много широки, за да може да се ориентираме диагностично", обясни Христова първоначалното обявяване на такъв случай в неделя от здравния министър Асена Сербезова.

Поне 228 са вече случаите по света на мистериозния хепатит при децата

Поне 228 са вече случаите по света на мистериозния хепатит при децата

Случаите са от 20 държави

Заключението след съпоставяне на клиничните данни, вирусологичните, биохимичните и серологичните за антитела е, че не отговарят на този остър хепатит с неизяснена идеология, поясни тя.

По отношение на конкретния случай Христова обясни, че на 29 април в МБАЛ-Бургас постъпва момче на 4.8 г. с болки в корема, но в добро здравословно състояние.

Изследванията му показват, че има само повишение на трансаминазите. Търсени са още 22 вида вируси - не са открити. Доказан е само минал респираторен вирус, лекуван с антиперитици, което може да е увредило черния дроб.

Смята се, че не се касае за новия хепатит, а за много лекостепенен хепатит.

В НЦЗПБ се очакват още проби от страната, търси тежко засягане на черния дроб.

Ива Христова призова за висока лична хигиена. Единични са случаите на новия хепатит в момента и в света след силния бум във Великобритания.