Най-малко 228 вероятни случая на хепатит с неизяснен произход при деца от 20 държави вече са докладвани в Световната здравна организация, съобщава "Ройтерс".

Данните са към 1 май.

От организацията уточняват, че се проверяват още над 50 случая.

Въпреки че повечето от случаите са регистрирани в Европа, има и други - в Северна и Южна Америка, както и западната част на Тихия океан и Югоизточна Азия.

На 5 април СЗО за пръв път беше информирана за 10 случая в Шотландия, открити при деца на възраст под 10 години. До момента във Великобритания са регистрирани над 100 случая.

Мистериозният щам на хепатит при децата достигна до Азия и Канада

Мистериозният щам на хепатит при децата достигна до Азия и Канада

В света вече са потвърдени 190 случая на заболяването

Някои случаи са причинили чернодробна недостатъчност и са наложили трансплантация. В много от случаите пък се съобщава за жълтеница и стомашно-чревни симптоми, включително болки в корема, диария и повръщане.

Най-малко едно дете е починало.

СЗО определя епидемията от тежки чернодробни възпаления като остър хепатит с неизвестен произход сред малки деца.

От организацията посочват, че аденовирусът е възможна хипотеза, но в момента се провеждат проучвания за причинителя. Известно е, че аденовирусите причиняват респираторни симптоми, конюнктивит или дори храносмилателни разстройства.

След откриването на първите 169 случая СЗО съобщи, че обичайните вируси, които причиняват остър вирусен хепатит (хепатитните вируси A, B, C, D и E), не са открити при нито един от тях.

В Националната референтна лаборатория изследват възможните остри нови хепатити

В Националната референтна лаборатория изследват възможните остри нови хепатити

Лекарите трябва да пращат пробите там