"За момента не виждаме да има воля в институциите да се придвижи проектът за изграждане на Детска болница за страната."

Това заяви пред БНР д-р Адил Кадъм, педиатър в болница "Иван Митев" по темата докъде стигна процесът за изграждане на детска болница:

"В момента това не е приоритет, заради Covid ситуацията, така се оправдават от Министерство на здравеопазването, а лекарите пък са твърде ангажирани също със ситуацията. Чака се изготвянето на идеен проект за Детска болница, но затова нямаме информация ние в гражданската инициатива "За Истинска Детска болница" - с нас диалог няма", поясни д-р Кадъм. 

Сградата на бъдещата педиатрия в София не отговаряла на стандартите

Сградата на бъдещата педиатрия в София не отговаряла на стандартите

За това алармират специалисти

"Процесът трябва да се ускори чрез натиска на професионалните организации на медиците", смята тя.

Д-р Кадъм коментира и ситуацията с пандемията и децата. По думите й, това, което се е случило в България - децата да бъдат нарочени, че те са разпространители на коронавируса сред учителите и обществото, е било изключително грубо по отношение първо на манипулирането на обществото, после като психическо въздействие върху децата.

Според педиатъра основен разпространител на вируса са колективите - независмо дали се състоят от деца или възрастни.

Ананиев даде зелена светлина за строежа на Националната детска болница

Ананиев даде зелена светлина за строежа на Националната детска болница

Здравният министър подписа договор за близо 78 млн. лева

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите. Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница.Министър Ананиев уверяваше тогава и че директор на Националната кардиологична боница няма да бъде директорът на болница "Лозенец" Любомир Спасов.

На 3 юни 2019 г. стана ясно, че здравният министър Кирил Ананиев иска проверка на документите за Националната детска болница.

През август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница.

На 18 октомври 2019 г. от Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна.

След това пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

През януари миналата година обединението ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" беше избрано за изпълнител на проекта.