Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) със средствата, които разполага осигурява достатъчен ресурс. В това увери управителят на НЗОК проф. Петко Салчев на дискусия на тема "Ковид-19 - предизвикателста и решения пред лечебните заведения за болнична помощ".

Коментарът си той направи в отговор на искането на областните и частни болници за по-добро и гъвкаво финансиране от Здравната каса.

НЗОК реагира на момента, за да може да осигури финансиране на болниците. НЗОК няма да сключва договор по нито една пътека, без да има необходимите специалисти. Ще продължим ли да бъдем система на договорен принцип или такава на бюджетиране, запита шефът на Касата.

НЗОК се грижи не само за болниците, но цялата система на здравеопазване. Обърнете се към останалите системи, за да видите, че те не промениха техният модел на финансиране, призова Салчев.

Лимитите на болниците са вдигнати от 1 август и ако не четете нормативната уредба, не знам как да го тълкувам, обърна се той към областните и частни болници.

300 пациенти с коронавирус излекувани в „Пирогов“

300 пациенти с коронавирус излекувани в „Пирогов“

Недостигът на медици ще се изостря, смята проф. Балтов

5 102 пацинети са отчетени по НЗОК за лекуване и заплащане. Не всички били болни от коронавирус, а от придружаващи други заболявания. Над 19 000 са направените ПСР тестовете по НЗОК, при лимит от 2 800 на ден. На нито една лаборатория не е отказа договор, отчете проф. Салчев.

Председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева посочи, че НЗОК реагирала гъвкаво спрямо потребностите на всяка една болница. Няма дейност, която да не е отчетена и да не е заплатена за болнична, извънболнична помощ и лекарства, увери тя.

Сега е моментът да се акцентира върху специалистите и кадрите, които недостигат, както и за създаване на специалисти по здравни грижи. Работи се по европейското финансиране и европейските проекти за здравеопазването, каза Начева.

Болниците относително готови за борбата си срещу пандемията

Болниците относително готови за борбата си срещу пандемията

24% от болниците не биха лекували болни хора с коронавирус

Бюджетните средства за тази година са осигурени, без да има напрежение на лечебните заведения.

Председателят на Сдружението на областните болници д-р Велислав Петров посочи, че областните болници поели първия удар на коронавируса и първите, които понесли негативите от приема на такива пациенти. "Ние се справихме добре, понесохме удари, но се справихме добре", даде да се разбере той.

Д-р Петров посочи, че персоналът в областните болници е доста застарял и по-трудно идват млади медицински специалисти. Кризата показа, че не се разпределя равномерно в цялата страна, а има месеци, в които някоя областна болница е в тежко състояние. Нека да има възможност да помогнем на болниците, които имат най-голяма нужда, настоя медикът.

Областните болници също искат увеличаване на заплатите и по-гъвкаво финансиране.

Красимир Грудев от Сдружението на частните болници изтъкна, че частните болници имат предложения за подпомагане на болниците. В техните предложения е желанието на частните болници за "отвързване" на бюджетите и за актуализацията на бюджетите във връзка с увеличаване цените на клиничните пътеки. Най-лошото би било заради липса на финансиране болниците да спират работа и да не бъдат в състояние да не приемат пациенти, предупреди Грудев.

Болниците искат от НЗОК да промени методиката на финансиране в условията на пандемия, като направи така, че средствата предвидени до 85% да се изчисляват върху актуализираните бюджет от август месец до края на годината. Те искат повишаване заплатите на медицинския персонал.