С 18,5 милиона лева недостиг завършва НЗОК тази година. След заседание на Надзорния съвет на Касата стана ясно, че тази сума ще остане за плащания през първата половина на януари.

5 милиона лева за онколекарства ще бъдат забавени, заедно с 13,5 милиона за аптеките, които също ще бъдат прехвърлени за 2016 г.

За да се достигне до тази сума, Касата е взела решение да използва целия си резерв, за да няма висок дефицит в края на разплащателната година.

Ганка Аврамова, шеф на бюджетната дирекция към Касата, обясни, че за тази година НАП е събрала с 23 милиона повече от здравни вноски. Преизпълнени са приходите за осигуровки и от държавата с 10,5 милиона.
Взето е решение сега да се плати на аптеките за половината ноември с тези допълнителни пари.

Още на дневен ред стоят плащанията към чужди фондове - почти 140 милиона лева. Сроковете за тях обаче са по 18 месеца - през 2016 г. Касата ще изплати онези, които са на път да почнат да трупат лихви - за идната година НЗОК има предвидени 60 милиона. Останалата част от сумата ще остане за 2017 г., като Аврамова очаква да се избегнат всякакви лихви.

Образуването на бюджетите на болниците за догодина до подписването на нов Национален рамков договор ще е по досегашните правила - лечебните заведения за спешни случаи ще могат да прехвърлят до 5% от парите си за следващ месец.

Надлимитна дейност и тази година има - болниците са изхарчили 55 милиона повече от разписаното по бюджет. Тъй като обаче според ресорното министерство подобен термин не съществува, Касата няма правно основание да разплати дейността, довела до тези харчове.

Всички 360 болници с договор към НЗОК и лекарствата за медицинска помощ са коствали 54,9 милиона над разчетеното, сметна Аврамова. Има болници, които не са надхвърлили бюджета си, но лечебните заведения, които са "гръбнак" на здравеопазването, са го направили, призна служителката.