Здравният министър Николай Петров се ангажира да осигури финансиране за поетапен ремонт на клиниките по кардиология и вътрешни болести в УМБАЛСМ "Пирогов". Петров се ангажира след проверка на състоянието на двете отделения, които са едни от най-старите в института за спешна медицинска помощ и десетки години не са ремонтирани, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Покривът тече, стаите са препълнени с пациенти, по стените има мухъл. Така изглеждат част от помещенията в кардиологичната клиника на "Пирогов". Там има 44 легла. За пациентите се грижат денонощно 20 лекари, 44 сестри и 14 санитари.

Има идеен проект за ремонт и преустройство на клиниките, който възлиза на 2 300 000 лв. От 10 г. се води кореспонденция с институциите за необходимостта от спешен ремонт, но сега няма реакция, коментира проф. Мария Миланова, координатор на специализирания терапевтичен комплекс, част от който са клиниката по кардиология и клиниката по вътрешни болести.

Министър Петров очаква да види какви средства ще бъдат отпуснати за капиталови разходи на министерството на здравеопазването за 2018 г. , както и колко ще струва всеки един етап от ремонта. По думите му, идеята е до средата на следващата година да започне ремонта.

Николай Петров провери и до къде е стигнал ремонтът на детските отделения, който се очаква да приключи в близките дни.