Здравните власти обмислят разкриването на денонощни ваксинационни кабинети в големите областни градове. На брифинг пред "Александровска болница" здравният министър проф. Костадин Ангелов посочи, че желаещите да се ваксинират в цялата страна са хиляди, опашките са огромни и се обмисля възможността от утре в следобедните часове да продължат "зелените коридори".

До края на деня здравните власти ще дадат указания към всички РЗИ и там, където опашките продължават, в късните следобедни часове имаме готовност за разкриването на денонощни ваксинационни кабинети в големите областни градове, поясни здравният министър.

"Идеята е всеки български гражданин, който иска да бъде ваксиниран, да получи ваксина. Имаме достатъчно количество ваксини", увери Ангелов и благодари на всички хора, които са повярвали в науката и в медицината.

На хората, които не искат да се ваксинират, проф. Костадин Ангелов каза: "Българи, надеждата е във вашите ръце! Решението е ваше и моля, повярвайте на науката, повярвайте на лекарите, защото както всички виждаме - на прага сме на нещо ново и само чрез ваксината можем да го победим".

Александровска болница се включва в масовата ваксинация и с мобилни екипи

Александровска болница се включва в масовата ваксинация и с мобилни екипи

56 души са ваксинирани от сутринта в лечебното заведение

Здравният министър уточни, че изборът на ваксини е изключително възлов момент в стратегията по ваксинацията и ще бъде факт по-нататък. Създадена е електронна регистратура с информационно обслужване и хората ще могат да избират места за ваксинация в 318-те ваксинационни кабинети, които са разкрити в цялата страна, както и да посочват предварително с коя ваксина искат да бъдат ваксинирани.

Специално за различните мнения за ваксината на "Астра Зенека" здравният министър отбеляза, че ваксината категорично дава добри резултати и предпазва на 100% от развитие на тежко заболяване. Медицинският ефект от ваксината и с всички останали ще бъде постигнат, увери проф. Ангелов.

Заработи първият у нас денонощен кабинет за ваксинации

Заработи първият у нас денонощен кабинет за ваксинации

Той е разкрит в двора на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в София.

Личните лекари могат да изберат кога да започнат да ваксинират, дадени са указания, създадена е организацията и Националният рамков договор е подписан. Джипитата могат да направят списъците с желаещите, когато решат, а документ след втората ваксинация също ще бъде издаван.

Здравните власти са готови и със създаването на мобилни екипи, като се водят преговори и със Центровете по спешна медицинска помощ, които също да се включат във ваксинацията.

"Всеки български гражданин, независимо от неговия здравноосигурителен статус, ще може да се ваксинира в центровете в цялата страна", увери проф. Ангелов.

Асен Балтов: Няма да върнем нито един желаещ да се ваксинира

Асен Балтов: Няма да върнем нито един желаещ да се ваксинира

Здравнонеосигурени също могат да се ваксинират

Здравният министър призова медиите да публикуват само вярната информация към хората за ваксините. Единствените клинични изпитвания, които са проведени докрай и е оценена ефикасността на ваксините, е само с един вид ваксина и само с две дози. В нито един случай никъде по света не е правено изпитване за резултати от различен вид ваксина. Това са медийни спекулации и изказания на определени хора, които нямат нищо общо с гласа на науката, подчерта Костадин Ангелов.

Здравният министър призова медиите да се обърнат към ВМА по отношение на това кои журналисти и кои актьори ще бъдат ваксинирани в посочената болница. "Наясно сме какво правим и ще го направим по най-добрия вариант. Нека да не забравяме, че хората трябва да осъзнаят, че решенията са в тях самите. Ако искаме да си помогнем сами, ще ни помогне и Господ", завърши проф. Ангелов.

Припомняме, след като в края на седмицата премиерът Борисов изиска да се направят и зелени коридори и да започне масовата ваксинация, се извиха опашки от желаещи пред "Пирогов".

Тази сутрин директорът на спешната болница проф. Асен Балтов увери, че "Пирогов" няма да върне нито един желаещ да се ваксинира.