Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Стара Загора обяви грипна епидемия, считано от утре, 5 февруари. Това става ясно от съобщение на сайта на здравната институция.

Грипната епидемия се обявява заради увеличаването на острите респираторни заболявания. Те са достигнали до максимални епидемични стойности. Установени са грипни щамове, както и усложнения от грип.

Вземат се и допълнителни противоепидемични мерки, като се разкрива противогрипен кабинет в приемния сектор на лечебните заведения за болнична помощ и се прекратяват свижданията в лечебните заведения за болнична помощ. Масовите прояви се ограничават.

Ако броят на отсъстващите ученици мине 30 %, учебните занятия ще бъдат прекратени, поясняват още от инспекцията.

По-рано бе съобщено, че Стара Загора е пред грипна епидемия. Пет случая на грип „Калифорния” и три на „Виктория” са регистрирани от началото на сезона.

Припомняме, че 3-годишно дете вече почина заради усложнения след заболяването.

В болниците, доболничната помощ, детските градини и училищата в района са въведени предепидемични мерки за ограничаване на разпространението на грипа. Свижданията в здравните заведения са спрени. Три пътни дневно се дезинфектират помещенията.

Болниците имат готовност да приемат повече пациенти, предвид увеличения брой на заболелите.

Шефката на МБАЛ „Хр. Стамболийски” д-р Кети Манолова обясни, цитирана от БНТ, че в болницата се лекуват усложненията от грипа. Лечебното заведение има готовност да разкрие допълнително легла и да приема пациенти с усложнения.

Специалистите съветват гражданите да избягват места, където има много хора, за да се предпазват от грип, тъй като се предава по въздушно-капков път.

Д-р Петър Лучев съветва контактите с хората, които са потенциални носители на вируса, да се осъществяват с маски. Освен това е препоръчително да се взимат витамини.

Незабавна лекарска помощ да бъде потърсена при първите симптоми, препоръчват от Регионалната здравна инспекция. Висока температура, мускулни болки, хрема и кашлица са първите признаци на заболяването. Самолечението не се препоръчва в никакъв случай.

Джипитата пък трябва да сигнализират инспекцията за пациенти с усложнения.