Заради достигане до епидемични стойности на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания, считано от утре Регионалната здравна инспекция в Пазарджик обявява грипна епидемия на територията на областта.

На територията на община Смолян регистрираната заболеваемост е оценена като предепидемична и за да се ограничи разпространението на грип и остри респираторни заболявания се въвеждат противоепидемични мерки.

Д-р Кунчев: Без паника, но и без подценяване на грипа

Д-р Кунчев: Без паника, но и без подценяване на грипа

Ако симптомите не отшумят до седмица, потърсете лекарска помощ, съветва той

В област Пазарджик и в община Смолян се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

Въз основа на регистрираната заболеваемост на територията на област Русе също се обявява предепидемичен период.

Регионалната здравна инспекция във Варна издаде предписания за временно прекратяване на учебните занятия от 16 до 20 януари включително в следните общини: община Дългопол - СУ "Климент Охридски", община Вълчи дол - СУ "Васил Левски", община Белослав - ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", както и в учебните заведения на територията на общините Провадия, Долни Чифлик, Суворово, Девня и Аврен.

Пикът на грипа се очаква през януари и началото на февруари

Пикът на грипа се очаква през януари и началото на февруари

Най-уязвими са възрастните и децата до 14-годишна възраст

Припомняме, грипна епидемия вече е обявена на територията на областите Силистра, Стара Загора, Шумен, Бургас и Перник.

Днес стана ясно, че заради високата заболеваемост от грип в засегнатите области учебните занятия в общо 344 училища и детски градини са временно преустановени.