При грипа нещата са много динамични. Това посочи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по повод обявената грипна епидемия в няколко области в страната.

Той изрази мнение, че областите, които са предепидемични - Перник, Пазарджик, Русе и Ямбол - също ще обявят епидемия до дни.

Д-р Кунчев обаче беше категоричен, че няма да се стигне до пик на заболеваемостта общо за страната през тази седмица и допълни, че тази година тя е по-ниска спрямо 2018 г.

В Бургас и Шумен обявяват грипна епидемия
Обновена

В Бургас и Шумен обявяват грипна епидемия

Силистра въвежда предепидемични мерки

Той посочи, че най-вероятно епидемичните стойности ще бъдат достигнати към края на януари.

Здравният инспектор уточни, че не всички области изпадат в епидемия едновременно. Първите засегнати вероятно ще излязат от епидемия до 10 дни, заяви той и обясни, че грипът прави остър връх много бързо. Също толкова бързо обаче заболеваемостта спада - в рамките на 2 седмици.

Грипът бързо ни "сграбчва", посочи д-р Кунчев и допълни, че при други респираторни инфекции нещата започват като хрема и кашлица. При грипа водещи са общите симптоми - главоболие, температура, силна отпадналост, мускулни болки, обясни той.

Според него най-честата грешка е подценяването на заболяването.

Болни продължават да ходят на работа и заразяват колегите си, посочи д-р Кунчев и увери, че се правят опити поне в детските заведения да се организира по-ситна цедка и да не се допускат болни деца. Често обаче колегите влизат в разправии с родители, които настояват да оставят детето си, което е с видими симптоми на грип, каза той.

В Старозагорско обявиха грипна епидемия

В Старозагорско обявиха грипна епидемия

От 16 до 18 януари се прекратяват учебните занятия в областта

Д-р Кунчев беше категоричен, че предаването на грипа е толкова бързо, че ако е започнала епидемия, няма какво да я спре.

Той обаче е убеден, че въпреки че мярката за спиране на учебните часове няма да спре епидемията, тя ще намали интензитета и по-малко деца ще се разболеят.

Когато става въпрос за чиста вирусна инфекция, антибиотикът няма да помогне при грип, посочи здравният инспектор и допълни, че само лекар може да прецени кога вирусна инфекция се е насложила с бактериална.

Д-р Кунчев подчерта, че особено трябва да внимават възрастните хора, тези с хронични заболявания или при задържане на клинична картина. Ако симптомите не отшумят до седмица, трябва да се потърси лекарска помощ, посъветва той.

Пикът на грипа се очаква през януари и началото на февруари

Пикът на грипа се очаква през януари и началото на февруари

Най-уязвими са възрастните и децата до 14-годишна възраст

Причината е, че са възможни усложнения. По думи на здравния инспектор около 160-180 са развитите пневмонии за седмица., категоричен бе д-р Кунчев.

Припомняме, вчера беше обявена грипна епидемия за четири области в страната - Стара Загора, Бургас, Шумен и Силистра. 

От сряда епидемия ще бъде обявена и в Русе, очаква се и във Варна.

Засега в грипна ваканция излизат само учениците в Стара Загора - от 16 до 18 януари, и в Бургас и Поморие - до 18-ти. Очаква се обаче тези дни да бъдат разпуснати и децата в Шумен.

Не тръгвайте с антибиотик срещу грипа, съветват лекари

Не тръгвайте с антибиотик срещу грипа, съветват лекари

Медици публично се ваксинираха срещу грип