Увеличава се доставката на ваксини като само през първата седмица на март очакваме над 160 000 дози. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов на среща при премиера Бойко Борисов.

На работното съвещание при премиера Бойко Борисов участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб. Тази сутрин стана ясно, че заради лошото време в Германия самолет в поредната пратка ваксини за България не е излетял.

Европейска агенция по лекарствата извършва предварителен преглед на ваксината на "Новавакс". Очаква се Европейската комисия да сключи договор за доставка. Това ще е седмата ваксина в портфолиото на ЕС и първата антигенна. Относно руската ваксина "Спутник" директорът на ИАЛ заяви, че Европейската агенция по лекарства все още извършва научни консултации, тъй като няма достатъчно данни за нея.

В малките населени места децата да учат присъствено, иска Борисов от здравните власти

В малките населени места децата да учат присъствено, иска Борисов от здравните власти

Очаква се отговорът на родителите за тестването

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев информира, че в момента у нас няма доказани случаи на грип А и на грип Б, тъй като противоепидемичните мерки дават резултат и основно се разпространява COVID-19. Засега в България няма доказани случаи и на новите варианти на коронавируса - латиноамериканския и южноафриканския.

България е в начална фаза на плавен подем на заболеваемостта, увеличават се и пациентите с COVID-19 в лечебните заведения. Ускорява се процесът на ваксинация, продължава и изплащането на осигурените от правителството 1000 лева за всички медицински екипи на първа линия в битката с новия вирус.

За НАП са предвидени 50 милиона лева за антикризисни мерки за бизнеса.

"В България прилагаме възможно най-правилните и либерални мерки, колкото и някои да ги оспорват. Нашите лекари и медицински работници много бързо изпълняват протоколите на лечение, затова броят на излекуваните вече почти застигна броя на заразените", каза премиерът Бойко Борисов в рамките на работното съвещание.

Проф. Хайрабедян: Ваксинирането на малък брой хора не помага на цялото население

Проф. Хайрабедян: Ваксинирането на малък брой хора не помага на цялото население

Комбинирането на ваксините може да има непредвидими реакции при някои хора

Според Борисов противоепидемичните мерки са приложени много точно, а ограничени бяха бизнесите, където има струпване на много хора, което позволи свободното движение на хората.

"Така че продължаваме в същия дух, към момента нищо повече не трябва да се затваря, напротив", каза премиера.

По думите на председателя на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски за последната седмица увеличението на болните с новия вирус в лечебните заведения е с 10%, а повишението на заболеваемостта на 14-дневна база е с около 40%.

Минималният брой на новите случаи бе 80 на 100 000, а в момента е 128 на всеки сто хиляди.

Според главния здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев целта е с прилаганите противоепидемични мерки наблюдаваният ръст на заболеваемостта да не е прекалено бърз и сериозен.

"Най-голямата грешка в тази ситуация ще бъде да се подадем на емоция и да вземем неправилни решения. Колкото повече ваксинирани има, толкова повече намаляваме полето на действие на вируса, така че рано или късно нещата ще тръгнат оптимистично", категоричен бе доц. Кунчев.

От днес започва усилена ваксинация на всички, които попадат във втората и третата фаза на имунизацията, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

От НОИ отчитат изплатени над 807,3 млн. лв. по мярката 60/40

От НОИ отчитат изплатени над 807,3 млн. лв. по мярката 60/40

Работодателите ежемесечно подават заявления за помощ

Ангелов опроверга неверни твърдения за спиране на заплащането от 1000 лева на работещите на първа линия медици в системата на здравеопазването и извън нея. Здравният министър подчерта, че парите са осигурени, продължава изплащането им и правителството ще подкрепя всеки един медик в битката с COVID-19.

Лошото време в Германия спря доставка на ваксини за България

Лошото време в Германия спря доставка на ваксини за България

Не е ясно и кога ще може да излети самолетът с ваксините на Pfizer/BioNTech

Относно мерките в подкрепа на бизнеса икономическият министър Лъчезар Борисов обяви, че продължава ускорената работа на правителството по изпълнението на антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса, и че се обсъжда включването на нови мерки.

Финансовото министерство е разрешило допълнителни 50 милиона лева да отидат към Националната агенция за приходите за разплащане към административно затворените сектори.

"Заедно с бизнеса се договорихме, че мярката ще продължи и през февруари и в петък е изпратено първото запитване към ЕК по повод нотификацията и продължаването на мярката през февруари", уточни Лъчезар Борисов.

С работодателите е обсъдено как ще бъдат разходвани още 211 милиона лева по Механизма на Европейския съюз REACT-EU.

"Те бъдат разходвани отново за оборотен капитал и ликвидна подкрепа на бизнеса, като първата мярка ще стартира до 10 дни след решение на Мониторинговия комитет и решение на Министерския съвет, по която мярка имаме получена нотификация от ЕК още декември", каза Лъчезар Борисов.

Парите, достигнали до бизнеса чрез мерките на Българската банка за развитие до момента, са на стойност над 300 милиона лева. До сега по мярката 60/40 са изплатени 816 милиона лева, като запазените работни места са около 300 000. По мярката "Запази ме" средствата, достигнали до бизнеса, са 18 милиона лева за 42 000 места, обясни икономическият министър.