Омбудсманът Мая Манолова намира, че протестите на лекарите са справедливи. Това свое мнение тя изрази, цитирана от БТА, на откриването на дискусия „Правата на гражданите като пациенти в светлината на здравната реформа”.

В качеството си на омбудсман Манолова неведнъж била изпращала становище и препоръки, свързани със здравната реформа. В тях тя предупреждавала, че ако те не бъдат взети под внимание, ще се стигне до настоящата ситуация.

Омбудсманът Мая Манолова открои основните проблеми в сферата на здравеопазването. Сред тях са нарушеният диалог, взимането на решения еднолично, без мнението на пациенти и лекари, както и нормативният хаос.

Манолова е категорична, че се получава пълна нормативна каша. Причината е, че вчера е обнародван анексът към Националния рамков договор 2015 г., който се основава на две наредби. Едната от тях вече била отменена.

Лекарските протести допълнително влошавали ситуацията.

Мая Манолова смята, че може да се стигне до добро решение, ако преговорите се подновят. Тя е убедена, че няма документ, който да не може да се коригира.

Депутати, представители на здравното министерство, Българския лекарски съюз, пациентски организации и други.