Омбудсманът Мая Манолова ще се включи активно в общественото обсъждане за промяна на нормативната уредба на здравното министерство, която забранява инвитро след смъртта на единия от партньорите.

Става въпрос за Наредба № 28 от 2007 г., според която здрав генетичен материал - мъжки или женски, ембриони, яйцеклетки и зиготи, подготвени за инвитро процедура, трябва да бъде унищожен след смъртта на единия партньор, дори когато приживе е дадено изрично съгласие за извършването й.

Пада лимитът за ин витро процедурите
Обновена

Пада лимитът за ин витро процедурите

Лично премиерът съобщи новината

Преди близо месец Манолова изпрати препоръка до министъра на здравеопазването Николай Петров и до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по трансплантация /ИАТ/ д-р Мариана Симеонова да бъдат предприети "спешни мерки за промяна на практиката за унищожаване на яйцеклетки, сперматозоиди и зиготи, при необходимост и чрез нормативни промени"

Омбудсманът е категорична, че прилагането на разпоредбата, при липса на нормативно основание, нарушава правата на гражданите, несправедлива е и не подпомага преодоляването на демографската криза.

Още 3 двойки от София получиха общинско финансиране за ин витро

Още 3 двойки от София получиха общинско финансиране за ин витро

Всяка година общината гласува по 250 000 лв. за двойки с репродуктивни проблеми

До препоръката на омбудсмана се стигна, след като на 24 юли с молба за съдействие към институцията се обърнала Ася Йорданова. В жалбата си тя посочва, че въпросният подзаконов нормативен акт пречи да бъде реализирана нейната и на внезапно починалия й съпруг мечта - да имат деца.

Приживе тя и съпругът й задействат процедура по инвитро оплождане във водеща клиника, която са финансирали с 5000 лв. За съжаление, на 13 юли, съпругът и умира при трудова злополука. Това обаче не отказва жената от борбата й да има дете.

Седем бебета се родиха по инвитро програма на СО

Седем бебета се родиха по инвитро програма на СО

Малко са донорите на яйцеклетки

"Той много желаеше да има деца и е мой дълг да изпълня мечтите му", пише Ася Йорданова в жалбата си до омбудсмана. Тя разказва, че докторът, който моли да ускори процедурата по имплантиране на ембрионите, я е повикал, за да подпише искането за тяхното унищожаване.

На 8 август 2017 г. в институцията на омбудсмана е получен отговор от Изпълнителната агенция по трансплантация, в който се казва, че още през 2016 г. ИАТ е изготвила предложение до Министерството на здравеопазването за промяна на тази наредба, в частта, касаеща "основателни причини за изтегляне и унищожаване на яйцеклетки, сперматозоиди и ембриони".

Зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков обяви, че Министерството стартира веднага промяна в наредбата, която обаче минава през задължително едномесечно обществено обсъждане. Едва след това, тя може да стане факт.