Над 300 пациенти не могат да се възползват от най-новите терапии срещу хепатит С.

Прилаганите в САЩ и Европа медикаменти повлияват инфекцията в над 90 на сто от случаите. От края на 2015 г. тези медикаменти бяха включени в позитивния лекарствен списък.

Надзорният съвет на НЗОК ще разгледа проект за изискванията на касата за провеждане на лечение на болни от хепатит С, а лекарите очакват тези критерии да заработят от първи март.

Хепатит С е социално значимо заболяване, водещо до тежка инвалидизация, ако не се лекува, пише БНР. Според д-р Радин Цонев, завеждащ отделение по гастроентерология, реалността в България е, че се лекуват само богатите хора, а тези, които са по-бедни, започват контрабандно лечение, като си внасят лекарства от Далечния изток.

Нито един от тези 300 пациенти в тежко състояние не се лекува. Достъп до лечение са имали само около 150 болни, които са били включени в програми за ранен достъп до лечение и те са с много добри резултати.

Като процент от броя на заболелите в световен мащаб България е в условия на пандемия - около 100 хиляди носят вируса на хепатит С.

Хората не знаят как се пренася заболяването, предупреди още гастроентерологът. До 1994 г. у нас хората са се заразявали при кръвопреливане, сега кръвните продукти  се контролират добре и няма такава опасност. 

Д-р Цонев призова хората, които са участвали в кръвопреливания преди 1994 г. задължително да се изследват за вируса.

Друга рискова група са наркозависимите като основен "резервоар" на инфекцията. В рисковата група са и хората с професии, които имат досег до чужда кръв като маникюристите,  стоматолозите и хирурзите.