Нарушихме основно правило в имунологията, а именно да не се прави масова ваксинация по време на пандемия. Това заяви пред bTV проф. д-р Андрей Чорбанов, ръководител на лаборатория по експериментална имунология в Института по микробиология на БАН.

По негови думи това не се е случвало никога досега.

Той подчерта, че правило на всяка една ваксина е да защитава превантивно. Когато обаче вирусът се движи между хората и един е болен, друг е само позитивен, а трети не реагира и в този момент се започне масова ваксинация, се предизвикавал мутационен натиск върху вируса.

Чорбанов посочи, че според последните версии част от новите мутации са заради имунизацията и затова доста хора се разболяват. Той заяви, че това се случва, защото е нямало време ваксините да минат през всички етапи.

Богдан Кирилов: Няма доказан смъртен случай след и заради ваксина у нас

Богдан Кирилов: Няма доказан смъртен случай след и заради ваксина у нас

Около 840 са съобщенията за нежелани лекарствени реакции при поставяне на ваксините

"Правителствата поеха невероятно голям риск, за да застанат пред своите избиратели и да кажат "Ние направихме всичко възможно!", а дали е било правилно, това е съвсем друга тема", отбеляза имунологът.

Относно ваксината на "АстраЗенека" той обясни, че тя е по-различен тип, при който ваксиналният елемент е друг вирус - в този случай вирус от шимпанзе. Според него именно заради това след имунизирането с "АстраЗенека" има по-остри странични реакции.

По думи на Чорбанов проблемът е, че притиснати до стената от пандемията, ние импровизираме с много неща и това води до много нежелани реакции.

Ангелов очаква възобновяване на масовото ваксиниране от четвъртък

Ангелов очаква възобновяване на масовото ваксиниране от четвъртък

Ситуацията била като през есента, но медиците били много по-подготвени

Той бе категоричен, че никога в световната история не е имало толкова много ваксинирани хора накуп и това било огромен експеримент.

Според него у нас желаещите да се ваксинират са едва около 20%, защото хората се страхуват.

Имунологът посочи, че антителата срещу COVID-19 не значат нищо и нямат смисъл. Вие сте защитени, защото имате клетки, които ви защитават и когато антителата изчезват, клетките продължават да ви защитават с години, обясни той и допълни, че най-краткото време, за което се създава имунитет, е около година.