В отговор на медийни публикации за разпространение на пъпеши, заразени със салмонела, в търговската мрежа, от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) уведомяват, че нямат доказателства и няма данни за доставка на заразени пъпеши или други пресни плодове и зеленчуци, нито установени случаи на салмонелоза при хора (по данни на Министерството на здравеопазването (МЗ).

На 16 юни 2021 г. в България е получено уведомление по Мрежата на Европейската комисия (ЕК) за предупреждение и сътрудничество за възможно наличие на салмонела в пресни плодове и зеленчуци. Става въпрос за проучване във връзка със съмнение за хранителен взрив в няколко държави на ЕС, предизвикан от наличие на бактерията S. Braenderup.

Към уведомлението няма лабораторни доказателства за установено наличие на салмонела в конкретни храни (пресни плодове и зеленчуци).

България е включена за насочване на вниманието, няма предоставени данни за конкретни храни и доставки. От ЕК събират информация от здравните власти за известни случаи на инфекции със S. Braenderup при хора. Уведомлението е изпратено до Здравното министерство.

На 30 юни 2021 г. е получена допълнителна информация за доставка на пъпеши, които биха могли да са източник на салмонела, с произход Бразилия и Хондурас. Доставени са от Холандия до една българска фирма.

При проверка на място в склада на българската компания е установено, че фирмата е получила една доставка (700 кг) на пъпеши с произход Хондурас в началото на март и две доставки (всяка по 980 кг) на пъпеши с произход Бразилия в началото на март и началото на април 2021 г.

При пълно проследяване са предоставени данни за доставените количества до клиенти. Към момента няма налични количества от посочените доставки. Няма и последващи доставки на пъпеши с произход Бразилия и Хондурас. Няма данни за доставки на пъпеши, които са обект на уведомлението, до други български фирми, уверяват от БАБХ.

Към момента на проверката наличните пъпеши са с произход България.

Според информацията, предоставена от здравното министерство, в България няма установени случаи на салмонелоза при хора, причинена от S. Braenderup.