От днес в отделението по трансфузионна хематология в Благоевград започва кръводарителска кампания за осигуряване на реконвалесцентна плазма за лечение на страдащи от COVID-19, предаде БНР. Дарената кръв от хора, преболедували коронавируса, ще се транспортира до столицата, където ще се преработва.

Инициативата беше подета преди дни от бивши възпитаници на езиковата и математическата гимназия в областния център, след като десетки хора изявиха желание да станат дарители. Тъй като към момента е невъзможно плазма да се извлича в центъра по трансфузионна хематология в благоевградската болница, младежите призоваха институциите да намерят решение на проблема.

Областният управител Бисер Михайлов също пое ангажимент и след разговори със здравното министерство е утвърден алгоритъмът на животоспасяващата дейност. Доброволците ще даряват кръв всеки понеделник и четвъртък от 7.30 ч. до 12.30 ч. После тя ще се транспортира до столицата, където ще се извлича реконвалесцентната плазма.

Изискванията към кръводарителите - да са здрави, да представят PCR теста, от който е видно, че от началото на вирусната инфекция са изминали поне 40 дни, да са над 50 килограма и да са на възраст между 18 и 65 години, да не са взимали лекарствени медикаменти през последните 48 часа. Остава рискът след задължителните изследвания кръвта на донорите

И в Плевен започват да набират дарители на плазма за лечение на COVID-19

И в Плевен започват да набират дарители на плазма за лечение на COVID-19

Кръвната банка в града разполага с два апарата...