Няма забавяне при разглеждането на документи във Фонда за лечение на деца и изпращането на пациенти за лечение. Това посочиха от Обществения съвет на Фонда пред bTV.

Припомняме, на 11 септември 2017 г. бе уволнена директорката на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева.
Тя наследи на поста проф. Владимир Пилософ, който бе назначен след като ГДБОП направи зрелищна акция в офисите на Фонда и тогавашния председател на Фонда за лечение на деца Павел Александров бе сред осемте арестувани през април 2016 г. Обвиненията срещу тях не бяха доказани.

По времето на бившата вече директорка на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева структурата е работела с по-малко проблеми, отколкото при предшественика й проф. Владимир Пилософ. Въпреки това редица лоши практики са се запазили, обясниха бившият член на Обществения съвет към фонда Пламен Таушанов и Анна Илиева, която и към момента е част от съвета.

След уволнението на директора на Фонда за лечение на деца, днес се очаква да бъдат разгледани документите на близо 60 деца. От Обществения съвет на фонда посочиха, че няма забавяне при разглеждането на документи и изпращането на пациенти за лечение.

И Тинка Троева системно нарушавала и заобикаляла закона
Обновена

И Тинка Троева системно нарушавала и заобикаляла закона

Министерство на здравеопазването е изпратило сигнал и в прокуратурата

Мотивите на здравното министерство за освобождаването на д-р Троева от поста директор на Фонда са: "регулярно заобикаля ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти".

Таушанов даде повече информация и за посочения от ведомството пример - с дете, което е отпътувало за трансплантация в Германия без да е било напълно сигурно, че интервенцията е нужна и неизпълнима у нас.

По думите му изследванията са показали, че пациентът няма цироза и изразена холистаза. Освен това не е била направена консултация с трансплантолог, а единият от запитаните външни експерти (покойният доц. Желев) е бил неясен в становището си къде е по-добре да се извърши лечението.

От Обществения съвет са изпратили докладна до здравния министър с установените нарушения още на 1 септември. Подобен документ е бил изпратен и по времето на проф. Пилософ, като тогава е имало 20 нарушения. Сега те са били 10.

"Проблемите във фонда започнаха през 2013 г., когато беше (Таня) Андреева министър, защото започнаха незаконосъобразно да спират деца от лечение, за да се насочат към определени лечебни заведения. Насочването на това дете е било към Хамбург, починалият експерт изпраща там деца от 15 г.", заяви Таушанов.

Според него е възможно да става дума за корупционни схеми. И той, и Илиева не смятат, че директорът на фонда е пряко замесен - по-скоро става дума за интересите на експертите. В същото време, на сайта на фонда няма информация къде, с каква диагноза и на каква цена са пращани деца на лечение през последните 3-4 години.

И двамата подчертаха, че комуникацията с Троева е била по-добра, отколкото с Пилософ. Някои от заварените от д-р Троева проблеми са били премахнати. В същото време Общественият съвет продължава да действа "на сляпо" - Илиева обясни, че тя и колегите й нямат информация за забавените случаи, гласуват по вече зададен дневен ред и разглеждат предварително подготвени папки. Така, например, случаят на 9-годишният Байрям е бил гласуван през ноември 2016 година. Седмици след началото на 2017 г. станало ясно, че момчето още не е заминало за трансплантация.

"В този вид, в който е фондът и Общественият съвет, по-добре да не съществуват", призна Анна Илиева.