От община Ловеч изпратиха до здравния министър Стойчо Кацаров позиция за проблемите на болницата МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" АД по повод насроченото за 22 ноември 2021 г. редовно Общо събрание на акционерите на болницата. Общината е миноритарен собственик в държавната болница с 10.74%.

Един от главните приоритети за Община Ловеч е общественото здраве. "Задаваме въпросите си от човешка, от морална гледна точка - с какви медицински специалисти ще подкрепите болницата? Става дума за спасяване на човешки животи", пишат от там до здравния министър Стойчо Кацаров.

Кацаров отмени подписването на информирано съгласие за ваксинация

Кацаров отмени подписването на информирано съгласие за ваксинация

Разкриват линия, на която медици ще отговарят на въпроси на граждани за ваксините

Общинските власти са обезпокоени от липсата на конструктивен диалог с Министерството на здравеопазването и липсата на подкрепа в тази остра криза за медицински специалисти. Те са изпратили две писма за разговор - от 09.06.2021 г. и за последващо от 27.10.2021 г.

Държавата е принципал на болницата, а община Ловеч е най-големият акционер в акционерното дружество. Това е мотивът им да смятат за неприемлив подхода на Здравното министерство.

От Общината искат обсъждане на проблема за увеличаване техния дял в капитала на дружеството със стойността на направените от тях инвестиции. Въпреки нашите писма и поставянето на въпроса от кмета на общината на Общо събрание на дружеството, промяна няма.

Обрат: Кацаров върна проф. Борис Богов като лекар в "Александровска"

Обрат: Кацаров върна проф. Борис Богов като лекар в "Александровска"

Уволнението на нефролога продължи около 3 часа

"Извършихте административни и кадрови промени в МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" АД, Ловеч, и в РЗИ-Ловеч, които са с минимален персонал и въпреки това се справят с всички предизвикателства на пандемията. Това стана тихомълком. За промените научихме от медиите. Така изтеглихте д-р Атанас Атанасов на работа в София, както и пенсионирахте д-р Анета Винева. Резките промени в мениджмънта досега не са довели нито до подобряване на ситуацията, нито дават надежда за това. Спешните случаи със здравно неосигурените болни, които не могат да бъдат върнати, се увеличават. Всекидневни проблеми има с това да се плаща за електричество, за кислород и други консумативи", пишат от общината.

Те изтъкват още един проблем - сред предложените лица за нов Съвет на директорите няма медицински специалисти. Как един икономист ще уговаря превеждането на един болен в друга болница, като той няма представа от медицина, питат медиците.

От общината изтъкват, че те носят своята отговорност, но призовават и Кацаров да носи своята отговорност.

"Считаме за несправедливо тежестта на общественото недоволство, породено от неудачни решения на принципала-държавата, за които ние нямаме никаква вина, да се поема от общината. Затова представителят на Община Ловеч в Общото събрание на Дружеството няма да подкрепи предложения от Вас Съвет на директорите", се казва в писмото.