Промените в Закона за здравето, внесени от "Демократична България", са правен абсурд, според адвокат Елена Гунчева от извънпарламентарната партия "Възраждане", се казва в анализ на законопроекта. Те настояват промените в закона да бъдат оттеглени.

Според предвидените промени в Закона за здравето се предвиждат такива изменения, че националните планове да могат да се приемат от Министерския съвет, освен приеманите до момента национални здравни програми; да се прилагат заедно с националните здравни програми и най-важното, да могат да бъдат финансирани от държавата.

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?

Виж резултати

Да, сега вече да 5.5%

Отдавна съм се ваксинирал 51.0%

Може и да побързам, но чакам есента 3.9%

За какво? Така или иначе ще ни затворят 8.4%

Само когато стане задължително 12.3%

Аз съм антиваксър 18.9%

В законопроекта на "Демократична България" се предвижда още Министърът на здравеопазването при обявена извънредна епидемична обстановка да въвежда в изпълнение, каквото и да означава това, националния план за готовност и действие при епидемия или пандемия. Задължително в този план се посочват действията и видовете мерки за ограничаване разпространението на заразна болест, включително конкретни показатели и критерии за въвеждане на временни противоепидемични мерки, пишат от "Възраждане".

С промените Конституцията и законите няма да ограничават здравния министър, смятат от партията на Костадин Костадинов. Към момента има публикуван "Национален план за ваксиниране срещу Ковид-19", както и "Национален план за справяне с пандемията от SARS-COV-2".

"Ограничаването на граждански права може да стане само със закон съгласно чл. 57 ал. 3 от Конституцията, която има непосредствено и пряко действие, и то не всички права. В чл. 29 ал. 2, който също касае неотменими граждански права, е посочено: "Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие", пише в анализа на промените в здравния закон.

Бразилия спря 12 млн. COVID дози от неоторизиран завод

Бразилия спря 12 млн. COVID дози от неоторизиран завод

В следващите три месеца предстои инспекция на производствения проце

Според законопроекта на "Демократична България" Националните планове ще могат да ограничават определени граждански права и това няма да стане със закон, както е предвидено в Конституцията, а само по усмотрение на Министъра на здравеопазването и Министерски съвет. Именно заради това е толкова противоправен и опасен този законопроект.

Ако в Националния план утре приемат задължителна ваксинация на всички и ежедневно тестване на децата, това ще се приема за законно. И няма да има дебат, както при приемането на закон, дори може да не разберем какво се приема и как утре можем да бъдем затворени по къщите си, например, пишат в анализа. 

В Закона за нормативните актове такъв нормативен акт като "национален план" няма посочен, изтъкват от партията на Костадинов. В същото време в него се създават норми на поведение и задължения за неопределен кръг лица и се ограничават основни граждански права.

Българинът иска да се ваксинира, но няма желание

Българинът иска да се ваксинира, но няма желание

Нито загрижеността за здравето ни, нито недоволството заради тегнещата заплаха от нови ограничения могат да ни накарат да се отправим доброволно към ваксинационните пунктове

Законопроектът не е съобразен с основни принципи, залегнали в Закона за нормативните актове, в който има изискване в чл. 26 ал. 1: "Изработването на проект на нормативен акт се извършва при зачитане на принципите на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, субсидиарност, пропорционалност и стабилност."

От "Възраждане" питат кога са проведени консултациите за предложените промени в Здравния закон.

Според тях промените в Закона предвиждат общи правила за поведение, които се прилагат към индивидуално неопределен кръг субекти, имат нееднократно действие. Компетентността за издаване на нормативни актове не може да се прехвърля. Тоест, няма как на Министъра на здравеопазването или на Министерски съвет да му се прехвърли компетентност да издаде нормативен акт, какъвто изобщо и не е предвиден в Закона за нормативните актове.

Куба имунизира децата от 2 до 18 години със свои COVID ваксини

Куба имунизира децата от 2 до 18 години със свои COVID ваксини

Решението беше обявено на седмична среща на лидери и учени за борба с пандемият

От "Възраждане" са категорично против внесения Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, защото 46-тото Народно събрание няма стабилността и обществената подкрепа да приема законодателство извън спешните промени, каквито са актуализацията на бюджета. 

"А когато се засягат основни граждански права и свободи, законодателството задължително трябва да се внася след обществено обсъждане не само на страницата за публични обсъждания, но и с отделни организации и граждани, които искат да участват с коментари и становища при изготвянето на законопроекта", пишат в анализа си и информират за предстоящ протест на 11 септември 2021 г.

Припомняме, преди дни от Синдиката на българските медицински специалисти обясниха, че не може да бъдат принуждавани българските учители да се ваксинират и, че към момента всички ваксини срещу Ковид 19 не са надлежно лицензирани за употреба при човека, а са пуснати на пазара с разрешение за извънредна употреба - от доклада на Европейската медицинска агенция, с който със сигурност сте запознати, е видно, че последното проучване на безопасността при реалното приложение на препарата на Пфайзер - Бионтек ще бъде завършено на 31.03.2024 година, написаха от синдиката.