След като критериите на здравния министър Петър Москов влязат в сила, онкоболни пациенти ще могат да се лекуват само в 8 или в 9 болници в страната. Досега такава терапия се провеждаше в 40 лечебни заведения, заяви пред БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Според д-р Грозев изискванията са такива, че дори болница като "Пирогов" не може да ги покрие.

Болници в страната спират да лекуват онкоболни пациенти, защото не могат да отговорят на изискванията в Анекса към Националния рамков договор, който влиза в сила от днес. За това сигнализираха председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев и представители на Сдружението на частните болници.

От болницата в Благоевград съобщиха, че ще приемат всички пациенти, които днес имат насрочена химио- или лъчетерапия. "Всички пациенти ще бъдат приети, дори с цената на нарушение", категоричен е директорът на онкоболницата д-р Георги Георгиев.

Според новите правила, хората с ракови заболявания при постъпване в болница за животоспасяващи процедури, трябва да носят освен направлението от личния лекар или специалист и амбулаторна карта. Такава няма как да бъде издадена в последния момент.

От Здравната каса в последните часове издали инструкция с указания как да не се връщат пациентите. Според лекарите обаче тя е скандална.

"Ние можем да ги приемаме, като ги чекираме като спешен случай и да ги караме да пишат обяснения, кой е лекарят, който им е издал този амбулаторен лист", допълни директорът на Онкоболницата в Благоевград.

Скоро ще се разбере дали някои болници ще останат без лиценз, коментира шефът на Благоевградската болница д-р Георги Георгиев.

"Дали ще се гледа на всяка болница спрямо специфичността в дадения район или просто ще се подходи, спазвайки буквата на закона. Разбира се, второто може да доведе до несключване на договор с някое от лечебните заведения", обясни той. Възможно е да се стигне дотам пациенти да бъдат разпределяни за лечение по административен път, а не по собствено желание.

В девет области на страната продължават ефективните лекарски протести, съобщиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Целодневен протест готвят във Варна, Пловдив и Шумен. През целия ден в Шуменския регион ще работят четири дежурни кабинета – два в поликлиниката в областния град, и по един в Нови пазар и Велики Преслав.

Общопрактикуващите лекари от цялата Плевенска област приемат пациенти само за два часа, като всеки лекар избира точно времето, обобщава БНР.

"В България нито господин премиера, нито господин Москов ще внесат лекари от Франция. След десет години ще гоним лекарите тук по площада, те ще бягат от професията си. Няма такъв лекар, който да  преглежда 60 човека на ден", заяви д-р Пейо Вълчев.

В свое съобщение от касата категорично опровергават твърденията, че новите условия ще предизвикат проблеми и хаос. Оттам са категорични, че всички новости са насочени към увеличаване на достъпа на пациентите и към подобряване на качеството на здравните услуги.

Ден по-рано БГНЕС съобщи, че от днес 100 общински болници остават без софтуер за връзка с Националната здравна каса.