Новият екип на Фонда за лечение на деца е открил, че има непридвижени от средата на миналата година заявления. Те вече са включени в дневен ред за заседание.

В изявление на сайта си Министерство на здравеопазването заявява, че сега фондът работи по-ефективно от преди и решенията се взимат по-бързо.

Категорично няма деца, лечението на които е забавено, посочват в първото изречение на текста си от МЗ и отричат категорично данните, които членове на обществения съвет и родители изнесоха по медиите в последните дни.

Също така според министерството, няма забавяне в работата на фонда и по отношение на заседанията. Досега общественият съвет се е събирал не по-често от веднъж на три седмици, поради което са се натрупвали голямо количество документи, чакащи за разглеждане, посочват от институцията.

Става дума за нормалната досегашна практика на фонда и обществения съвет, която новото ръководство ще промени още следващата седмица.

Поради неправомерно харчене на парите за други цели вместо за лечение на деца, миналата година министерството беше принудено да отпусне допълнително, над бюджета на фонда, още половин милион лева, за да гарантира лечението на всички нуждаещи се деца.

Неправомерното харчене на целевите средства за други цели е попречило на фонда да поеме лекарства, които не се покриват от НЗОК, да осигури медицинска апаратура за ползване в домашни условия, да гарантира целия период на грижа за деца в будна кома или да осигури продължителна рехабилитация извън тази, която касата заплаща, което би трябвало да е част от дейността на фонда.

Липсата на тези дейности е резултат от абсолютно погрешното разходване на средства за командировки, транспорт, преводи, консултантски услуги или др., посочват от Министерство на здравеопазването.

Твърдението, че нощувката на придружител в крилото на френската клиника е по-скъпо или в пъти по-скъпо от това в ползваните до сега квартирите е категорично невярно. Проверка на професор Пилософ показа, че към днешна дата цената за един ден престой в пансиона към клиниката е 35 евро.

Припомняме, на 20 април с изненадваща операция на ГДБОП бяха арестувани почти всички служители на Фонда за лечение на деца, включително и неговия директор Павел Александров. Няколко дни по-късно те бяха освободени от ареста срещу парична гаранция.

От Специализираната прокуратура дадоха нарочен брифинг по операцията, на която обясниха, че са установени нарушения, отклоняване на средства и злоупотреба. Според обвиненията във фонда е действала „организирана престъпна група”.
Дни по-късно обаче покуратурата освободи от ареста всички задържани при акцията на ГДБОП, а вчера паднаха и две от мерките "парична гаранция", наложени на служителки от фонда.

Редица обществени организации, включително и представителите на обществения съвет към Фонда за лечение на деца, изказаха сериозни съмнения за начина, по който се води разследването и подкрепиха директора Павел Александров.