Откриват Дневен център за деца и пациенти с епилепсия, съобщи БНР. Днес, 13 февруари, е Международният ден на болните от епилепсия.

От Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) съобщиха, че в дневния център, който се намира на столичния бул."Сливница", ще се полагат грижи за около 40 деца и младежи с тежка форма на болестта. Помещението е предоставено на асоциацията от Столична община.

НЗОК призна - липсват лекарства за диабет и епилепсия, но само до 3 дни

НЗОК призна - липсват лекарства за диабет и епилепсия, но само до 3 дни

Касата може само интензивно да комуникира с фирмата

Веска Събева, която е председател на АРДЕ, обясни, че целта на този дневен център е да предоставят грижите, опита, експертизата на специалистите, които да направят живота на всички в семейството (на деца с епилепсия) малко по-лек и те да бъдат малко по-щастливи.

30 000 са децата с епилепсия у нас

30 000 са децата с епилепсия у нас

25 000 лв. са нужни за довършване на ремонта на детския дневен център

Събева отбеляза, че епилепсията е социално значимо заболяване, като по данни на асоциацията болните са около 1 процент от населението. От Асоциацията са подали документи, за да бъде определен делегиран бюджет за дейностите на центъра от държавата.

Целта е социалните служби също да насочват хората, които трябва да бъдат в центъра. Освен че е много тежко, епилепсията е непредвидимо заболяване и няма как да се предскаже точно кога ще дойдат пристъпите, които не могат да се контролират.

Липса на пари спъва работата на първия дневен център за деца с епилепсия

Липса на пари спъва работата на първия дневен център за деца с епилепсия

На път е да бъде отнет от държавата

"Тази услуга е доста скъпа, тя е непосилна за хората, които ще посещават (центъра-бел ред.). Обикновено тези родители - единият останал вкъщи, семействата им отиват в групата на социално слабите", заяви Събева.

Според нея, този процес би дал малко шанс на семейството да се укрепи финансово, и така да бъдат по-добри и по-полезни за себе си и за своето семейство.

Над 70 000 са болните от епилепсия, 20 000 се лекуват

Над 70 000 са болните от епилепсия, 20 000 се лекуват

Новите случаи са 120-140 на 100 хиляди

Преди центърът да бъде открит са открадната климатиците от помещението. Благотворител , е избегната, с помощта на благотворител, който нови закупил шест климатика от фирма, която пък му ги е продала без никаква надценка и ги е монтирала безплатно.

В България хората с епилепсия са около 75 хиляди. Над 30 хиляди от тях са деца.