От днес, 11 януари, продължителността на изолацията на болни и заразени от коронавирус се намалява от 14 на 10 дни, а на карантината - от 10 на 7 дни. Заповедта вече е подписана от министъра на здравеопазването Асена Сербезова.

Тя се очакваше особено на фона на информацията, че всички членове на КСНС вчера са били контактни с председателя на парламента Никола Минчев, чийто положителен резултат излезе вчера вечерта. Самоизолирали са се президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков.

Кунчев и Сербезова не знаят колко ще е карантината за участниците в КСНС

Кунчев и Сербезова не знаят колко ще е карантината за участниците в КСНС

Всички контактни на КСНС са се самоизолирали, изследва се имунният им статус

Изолацията на лицата с потвърден COVID-19 за 10 дни ще се счита от датата на лабораторното изследване. Намалява се и срокът на карантина за контактните на доказан случая на коронавирус на 7 дни, като срокът ще се счита от датата на последния контакт.

Освен това директорът на регионална здравна инспекция вече ще може да отменя предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, при положение че то има поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина срещу COVID-19 и представи отрицателен резултат от PCR изследване. Резултатът трябва да бъде предоставен на РЗИ по електронна поща. Карантината се отменя до 24 часа от представяне на документа.

Също така се отменя условието за задължителна 14-дневна изолация след изписване от лечебно заведение.

Издадените към момента на влизане в сила на заповедта предписания за изолация и карантина се преустановяват след изтичане на посочения в тях срок.

Променят срока на карантина за болни от 14 на 10 дни

Променят срока на карантина за болни от 14 на 10 дни

Причината за това становище е, че новият вариант "Омикрон" протича по-леко