В областната болница "Д-р Иван Селимински" в Сливен отваря лаборатория, в която ще се правят тестове за коронавирус, съобщи БНР.

Това става след като лечебното заведение получи дарение от частни фирми, държавни и граждански организации, и Община Сливен.

Необходимостта от такава лаборатория беше заявена още през есента с мотива, че информацията за положителните проби се забавя, тъй като PCR тестове се правят основно в Бургас.

Лабораторията работи от 18 декември, но до сега е ползвана само за нуждите на Covid отделенията, а от днес ще работи и с граждани, поясни д-р Петров.

"Можем да работим с направления от личния лекар или от РЗИ, а можем и да работим и с пациенти, които по желание искат да се изследват", допълни той.

До момента ваксинираните медици от болницата са 50 души.

"Направени са списъци за следващите колеги, които ще се ваксинират. Чакаме само да дойдат ваксините и да започнем".

Три седмици след въвеждането на противоепидемичните мерки, и след празниците болничните легла са заети наполовина, съобщи още д-р Петров.

"Аз смятам, че след празниците ще има някакво завишение. Едва ли малките деца ще са причината да го има. Най-вероятно събирането по празниците, но това ще се усети чак след две седмици", смята специалистът.

Днес новите случаи на Covid-19 в областта са 29.