1/3 от пациентите с нужда от диагностика или инвазивно кардиологично лечение са отложили медицинските интервенции по време на пандемията. Това показва анализ на "Индекс на болниците".

Според проучването инсултите са "намалели" с 21%.

Анализът сочи, че пандемията е повлияла значително на достъпа и качеството на лечение при някои социално значими заболявания. Справката е за периода от 1 февруари до 30 април тази година спрямо 2019 г. и този през 2020 г.

Най-много българи, които са отложили посещението си болница през изминалите три месеца, са тези с кардиологични проблеми.

Безплатни кардиологични прегледи в „Св. София”

Безплатни кардиологични прегледи в „Св. София”

От днес до края на месеца...

Повече от 10 000 души са преминали през различни инвазивни процедури за сърдечносъдови проблеми от 1 февруари до 30 април през 2019 г. През тази година техният брой за същия период е бил 7 000, или с 33,3% по нисък.

С над 1/3 са намалели и пациентите, на които е бил сложен пейсмейкър.

С 21,2% по-малък е бил броят и на пациентите с инсулти, които са получили медицинска помощ в болница. При спешните интервенции, като тромболизите, също се отчита спад.

Изследването показва, че най-малко пандемията се е отразила върху достъпа до диагностика и лечение при онкологичните заболявания.

Въпреки извънредното положение пациентите, преминали през химиотерапия, са се увеличили.

Изводите от проучването са, че намалението на хората, потърсили медицинска помощ, е вследствие на затруднения достъп до болнична помощ заради извънредното положение в страната. То включваше ограничаване на плановия прием в лечебните заведения и в някои случаи налагаше реорганизация на дейността им.

Страхът от заразяване с коронавирус и въведената социална изолация вероятно допълнително са повлияли на решението на отделни пациенти за отлагане на търсенето на медицинска помощ дори в случаи на спешни състояния. На този фон осигуряването на 85% от плануваните приходи на лечебните заведения за болнична помощ от НЗОК им давa известно спокойствие и стабилност.