Първият български космонавт Георги Иванов е приет в интензивното отделение на Военномедицинската академи. Лекарите се съмняват, че е получил инсулт, съобщи БНР.

В момента той е под медицинско наблюдение, съобщават от болницата, но повече подробности за състоянието му няма.

На 10 април се навършиха 38 години от полета на космическия кораб "Союз-33" с екипаж Георги Иванов и руснака Николай Рукавишников.

Припомняме, Иванов е избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос на 1 март 1978 г. Той е завършил военновъздушното училище в Долна Митрополия. Обучава се в Център за подготовка на космонавти "Юрий Гагарин".
На 10 април 1979 г., в 20 часа и 34 минути московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб "Союз-33", с международен екипаж. Командир на полета е Николай Рукавишников.

Поради техническа неизправност корабът не успява да се свърже с орбиталната станция "Салют-6": Сближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, поради което системата за управление включва коригиране на скоростта. По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно. Николай Рукавишников припада.
През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя. Когато се приземяват, те се намират на 320 км югоизточно от Джезказган след 31 пълни обиколки около Земята.

Анализирайки този сложен и извънреден полет, държавната комисия на СССР стига до извода, че той е дал много важни данни за по-нататъшно развитие на космическите полети. В Космоса прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минути.

Спускаемият апарат на Космически кораб "Союз-33" се съхранява в Музея на авиацията в авиобаза "Крумово" край Пловдив.

Иванов от началото на промените в България през 1989 г. се занимава с бизнес. Основава смесена българо-италианска авиокомпания "Сиджи Ер Карго", която започва дейността си с нает от Якутия самолет (октомври 1990).

Народен представител в 8 и 9-то народни събрания (1981 - 1990) и 7 Велико народно събрание (1990 - 1991). Член на управителния съвет на Асоциацията на участниците в космически полети (1985) и на Българското астронавтическо дружество (1988).

Автор на книгите "Полети" (1981) и "Време за полети" (1987).