Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация е притеснен, че информираното съгласие за масовата ваксинация е под формата на лист хартия и отговорността се стоварва само върху пациента.

В студиото на БНТ Хасърджиев заяви, че не би трябвало да има притеснения с подписването. Ако настъпят усложнения извън нормалните, пациентите имат права да подадат сигнал и да предизвикат по-обстойно оглеждане на случая. Информираното съгласие означава, че човек може да зададе всички въпроси и да му бъде отговорено на език, който се разбира от страна на пациентите, обясни Хасърджиев.

По думите му трябва да бъде обяснена ваксинацията на хората на език, на който могат да разберат. Той увери, че се потвърждават резултатите от предходните ваксини - тоест доста безопасни. Има известни опасения за това, че при хора с хронични заболявания ситуацията може да бъде малко по-различна, предупреди Хасърджиев.

Само с информация джипитата със спокойствие ще започнат трета фаза на ваксинация

Само с информация джипитата със спокойствие ще започнат трета фаза на ваксинация

Личен лекар не може да откаже да ваксинира

При сегашните ваксини няма нищо по-особено от това, което трябва да се спазва и прилага от предходните, но интересът от страна на хората е по-голям и е с по-изострено внимание, каза още д-р Хасърджиев.

Хасърджиев се надява електронната система да тръгне, хората да се записват за масовата ваксинация и това да стане без напрежение.

Независимо дали пациентите са здравноосигурени или не, трябва да имат достъп до здравеопазване и ваксина, обясни Станимир Хасърджиев, въпреки че според него хората, които не си плащат здравните осигуровки, трябва да бъдат преследвани.

Той не вярва да има такива количества ваксини, за да започнем да се "къпем в тях". Няма по-вредно нещо от смъртта и от тежките усложнения, които предизвика коронавирусът, заяви Хасърджиев.

По отношение на смекчаването на част от противоепидемичните мерки Хасърджиев отбеляза, че хората вече са се уморили да спазват мерките, но това не е причина да се успокояват и да тръгват по улиците. Дано облекчаването на някои от противоепидемичните мерки не е свързано с политическия процес, а на база мнението на здравните експерти, надява се Хасърдижев и допълни, че повече трябвало да се обяснява на хората.

Личните лекари: За ваксините топката е в полето на пациентите

Личните лекари: За ваксините топката е в полето на пациентите

Джипитата извършват над 90% от имунизациите в България и са готови за COVID-19