Аз не познавам общопрактикуващи лекари, които отказват да се включат в процеса на масовата ваксинация, по-скоро познавам много колеги, които обменят информация и търсят варианти как по-добре да се случи. Това заяви заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в сутрешния блок на БНТ.

Д-р Брънзалов напомни, че преди 20 дни личните лекари са изпратили писмо, с което искат малко повече пояснения и конкретика за четвъртата фаза на имунизация, която е масовата. В нея трябва да се включат и рисковите пациенти и затова личните лекари искат повече информация. Вече милиони хора са ваксинирани в света и не е като да няма никаква информация, а към нас въпросите от пациенти със съпътстващи заболявания са много и са сериозни, посочи медикът.

Личните лекари искат медицинска информация за ваксините

Личните лекари искат медицинска информация за ваксините

Те нямат информация за особените групи хора

Затова личните искат повече информация и то, за да могат да катализират процеса на ваксинация, а не да му пречат. "Няма противопоказания за поставянето на ваксината, но ние желаем да го видим това на официален документ, предоставен на джипитата, за да им се даде спокойствие да ваксинират. Масовата ваксинация е масова, защото ще обхване милиони хора, а голяма част от тези хора страдат от компенсирани хронични заболявания. Заради това ние трябва да знаем точното и съответно поведение", категоричен бе д-р Брънзалов.

Масовата ваксинация ще започне в малките населени места, като джипитата увериха, че ще помогнат. Д-р Брънзалов недоумява защо ваксината на "Астра Зенека" да не е добра, при положение, че може да се прилага на пациентите над 18-годишна възраст. Сроковете между първата и втората игла при тази ваксина ще бъдат малко по-дълги.

Той обясни, че хората със спрени здравноосигурителни права ще могат да се ваксинират, но трябва да се обърнат към РЗИ.

Личните лекари искат конкретни указания за масовата ваксинация

Личните лекари искат конкретни указания за масовата ваксинация

Институциите са длъжни на хората и на лекарите

Личните лекари следят какво се публикува за ваксините и нежеланите от тях реакции, но информацията за това все още не е систематизирана. В България към днешна дата са ваксинирани около 77 000 пациенти. До момента страничните реакции са много малко, като болка на мястото на убождането и зачервяване.

За да има спокойствие сред лекарите, трябва да се отговори на въпросите с цел процесът по ваксинация да премине по-спокойно и с повече ваксинирани, настоя д-р Брънзалов.

Джипитата настояват за кратката характеристика на всяка една от ваксините за това как да процедират при видовете заболявания. Личните лекари носят отговорност за поставянето на ваксината, но за да бъде отговорен лекарят, трябва да бъде спокоен, че е информирал пациентите си, обясни лекарят.

Има желаещи хора да се ваксинират и е ясно, че процесът ще бъде както досега, но какви количества ваксини се очаква да бъдат осигурени, това също било важно като информация. Д-р Брънзалов призова пациентите за точност при записването за ваксинация за поставянето на първата и втора ваксина. Той е радостен, че пациентски организации също помагат с телефонни линии и съвети за процеса, което би подпомогнало за лекото преминаване на имунизацията.

Личните лекари не могат да откажат да ваксинират пациент. Ние сме изпълнители на медицинска помощ и не може да се отказва такава помощ на пациентите.

Личните лекари: За ваксините топката е в полето на пациентите

Личните лекари: За ваксините топката е в полето на пациентите

Джипитата извършват над 90% от имунизациите в България и са готови за COVID-19